sobota, 30 marca 2013

Żurek na zakwasie


Domowy żur, to jedna z zup najczęściej witających na  Naszych wielkanocnych stołach... No i nie mówimy to o zupach z paczek, które tylko imitują coś do jedzenia. Żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu, może być mniej lub bardziej kwaśny, zabielany, z warzywami, na boczku, żeberkach, białej kiełbasie..ale na pewno z majerankiem i czosnkiem.





Składniki (ok. 7 porcji)
  • 250-300 gram żeberek wieprzowych
  • 2duże (3 małe) białe kiełbasy surowe
  • włoszczyzna-  kawałek selera i pietruszki, 2 małe marchewki, por
  • mała cebula
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 butelka zakwasu 
  • 2-3 łyżki majeranku suszonego
  • 2-3 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany - 2 płaskie łyżki)
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku 
  • uniwersalna przyprawa do dań
 Opcjonalnie:
  • ugotowane na twardo jajka 
  • śmietana do zagęszczenia

W 2 - 2,5 litra wody  (1,5 jeśli chcemy aby żur był bardziej kwaśny) przygotowujemy wywar mięsno-warzywny, obgotowujemy żeberka z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach i liści laurowych. Zbieramy szumy, zmniejszamy gaz i parzymy kiełbasy, a kiedy będą gotowe - wyciągamy je na talerz do przestygnięcia. Włoszczyznę trzemy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w półkrążki, ziemniaki w małą kosteczkę i wrzucamy do wywaru, gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy delikatnie do smaku.W między czasie siekamy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę, natomiast białą kiełbasę w krążki lub mniejsze kawałki - wedle upodobań. Na patelni podsmażamy białą kiełbasę, a po chwili dorzucamy cebulę i czosnek. Z kiełbasy powinien wytopić się tłuszcz, ale jeśli było go za mało, to warto dodać odrobinę oleju, aby cebulka nam się nie przypaliła. Kiedy cebulka nam się zeszkli a kiełbasa przyrumieni - zawartość patelni, łącznie z tłuszczem dokładamy do wywaru. Gotujemy chwilę, a na koniec dodajemy zakwas. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, można zagęścić śmietaną.



Żur bierze udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. Smaczny żurek, mój ulubiony na zakwasie:) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak bardzo kojarzy mi się z rodzinnym domem i żurkiem mojej mamy ; ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) Każdy z nas ma smaki, które przypominają nam dom :)

      Usuń
  3. Dziś skorzystam z Twojego przepisu na żurek, zawsze robiłam go z boczkiem wędzonym. A dziś sposób od Ciebie na żeberkach :)

    OdpowiedzUsuń