Pikantne, ostre, palące danie wprost ze słonecznego Meksyku. Bardzo pożywne i sycące połączenie mięsa mielonego, kukurydzy, pomidorów i czerwonej fasoli. Nadaje się do odgrzewania, zamrażania, więc spokojnie można zrobić więcej i zjeść w innym czasie..ale kto by czekał, kto by mroził, skoro to taki dobre :) Na zdjęciach macie chili con carne bez dodatkowych pomidorów z puszki, więc z mniejszą ilością sosu.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 gram)
- 1 puszka kukurydzy (400 gram)
- 500 gram mięsa mielonego wołowego (ewentualnie wieprzowina)
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- TABASCO, żeby było jeszcze bardziej ostro
- czerwona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- olej/oliwa
- opcjonalnie: puszka pomidorów bez skórki, mogą być krojone(jeśli lubicie dużo sosu pomidorowego)
- 2/3 szklanki bulionu
Cebulę
kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości oliwy/oleju. Następnie
dodajemy na patelnię mielone, rozdrabniamy w taki sposób, aby
powstały małe kawałeczki. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy
odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną fasolę oraz pokrojonego w drobną
kostkę pomidora (ze skórką) i jeśli mamy pomidory z puszki bez zalewy. Na patelnię wlewamy 2/3 szklanki
przegotowanej wody (bulionu), 5 łyżek ketchupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego (oczywiście ilość ketchupu i koncentratu zależy od Waszych upodobań) i
doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką (dałam ich po 3
płaskie łyżeczki - mam na myśli papryki) oraz tabasco...a tego
ostatniego składnika ile dusza zapragnie i ile gardło jest w stanie
wytrzymać :) Dusić kolejne 5 minut.
Danie bierze udział w akcji:
Pychota! Idealne danie na koniec zimy :))
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zachęcam do umieszczenia go w akcji finezyjny garnek na durszlaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super obiad :) u Mnie też jutro będzie, chcę przetestować nie-mięsne-mięsto quron :)
OdpowiedzUsuńpyszna mięsna rozpusta :D
OdpowiedzUsuń