poniedziałek, 18 marca 2013

Ciasteczka owsiane

- z pestkami dyni i słonecznika



Chrupiące, zdrowe ciasteczka, idealne ze szklanką mleka na drugie śniadanie. Robi się je szybko, w dodatku ze składników tanich i ogólnodostępnych. Czego chcieć więcej? Można je dłużej przechowywać w zamkniętej puszce. Polecam
też Ciasteczka owsiane bez żadnych dodatków.



Składniki (na 25-30 sztuk)
  • 150 gram miękkiego masła
  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich, ale mogą być inne, nawet błyskawiczne)
  • spora garść pestek dyni
  • spora garść pestek słonecznika
  • 3/4 szklanka cukru brązowego (można dać zwykłego)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 małe jajka jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 


Przesiewamy mąkę z proszkiem, solą, sodą i dodajemy płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier, ponownie ucieramy, a na koniec dodajemy jajka oraz cukier waniliowy. Masa powinna być puszysta. Następnie łączymy ją z suchymi składnikami, wyrabiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170st.C (u mnie termoobieg i włączona dolna grzałka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczamy widelcem (na niecały centymetr). 
Jeśli pieczemy ciacha na 1 blaszce, to po 12 minutach powinny być gotowe. Jeśli pieczemy ekonomicznie na dwóch blachach jednocześnie, to przez 15-17 minut, w połowie czasu przekładając blachy. Po upieczeniu wykładamy delikatnie na kratkę. Ciastka mogą być w tym momencie łamliwe, dlatego najlepiej przekładać je łopatką. Bez obaw, po ostygnięciu będzie można je spokojnie złapać i nie będą się kruszyć w dłoni.
Ciasteczka biorą udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz