- z pestkami dyni i słonecznika
Chrupiące, zdrowe ciasteczka, idealne ze szklanką mleka na drugie śniadanie. Robi się je szybko, w dodatku ze składników tanich i ogólnodostępnych. Czego chcieć więcej? Można je dłużej przechowywać w zamkniętej puszce. Polecam
też Ciasteczka owsiane bez żadnych dodatków.
Składniki (na 25-30 sztuk)
- 150 gram miękkiego masła
- 2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich, ale mogą być inne, nawet błyskawiczne)
- spora garść pestek dyni
- spora garść pestek słonecznika
- 3/4 szklanka cukru brązowego (można dać zwykłego)
- 1 szklanka mąki
- 2 małe jajka jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przesiewamy
mąkę z proszkiem, solą, sodą i dodajemy płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika. Masło ucieramy
na puszystą masę, następnie dodajemy cukier, ponownie ucieramy, a na
koniec dodajemy jajka oraz cukier waniliowy. Masa powinna być puszysta. Następnie łączymy ją z suchymi
składnikami, wyrabiamy.
Piekarnik
nagrzewamy do 170st.C (u mnie termoobieg i włączona dolna grzałka).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a z ciasta formujemy kulki
wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczamy widelcem (na
niecały centymetr).
Jeśli
pieczemy ciacha na 1 blaszce, to po 12 minutach powinny być gotowe.
Jeśli pieczemy ekonomicznie na dwóch blachach jednocześnie, to przez
15-17 minut, w połowie czasu przekładając blachy. Po upieczeniu
wykładamy delikatnie na kratkę. Ciastka mogą być w tym momencie łamliwe,
dlatego najlepiej przekładać je łopatką. Bez obaw, po ostygnięciu
będzie można je spokojnie złapać i nie będą się kruszyć w dłoni.
Ciasteczka biorą udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz