Składniki (na 10 połówek jajek)
- 5 jajek
- 2-3 łyżki majonezu
- puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym
- świeża natka pietruszki (garść posiekanej) i 10 listków do dekoracji
- sól, pieprz
- mała dymka
Jajka gotujemy na twardo, ok 11-13 minut. Obieramy ze skórki, uważając żeby nie naruszyć struktury białka, kroimy wzdłuż na połówki i delikatnie wydrążamy żółtka. Dymkę kroimy w małą kosteczkę, a pietruszkę drobno siekamy. Do miseczki wkładamy żółtka, odsączonego z zalewy tuńczyka (najlepiej, aby objętościowo zajmował tyle samo miejsca, co żółtka), dymkę i pietruszkę oraz majonez (na początek 2 łyżki-więcej dodacie w miarę potrzeby) i przyprawy. Uważajcie z solą, bo majonez i tuńczyk już same w sobie są słone. Gotową masą napełniamy białka i dekorujemy listkami pietruszki.
Rada:Jeżeli chcecie, żeby jajka dobrze się obierały, to wybierzcie jajka starsze niż te zupełnie świeże, do wody, w której maja się gotować wsypcie sporą szczyptę soli, a kiedy jajka się ugotują, zalejcie je zimną wodą. No i do czasu obierania nie wyjmujcie ich z wody.
Jajka biorą udział w akcji:
Wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń