piątek, 29 marca 2013

Sałatka z kiełkami, rzodkiewką i kozim serem



Świeża, chrupiąca bomba witaminowa, dobra dla cery i na zdrowy początek dnia. Dziś spałaszowałam na śniadanie, dodałabym jeszcze rzeżuchy, ale nie zdążyła wyrosnąć...mam nadzieję, że zdąży zazielenić się na Święta. 




Składniki (2 większe porcje):
  • pół małej kapusty pekińskiej (lub 1/4 większej)
  • 0,5 szklanki kiełków słonecznika
  • 0,5 szklanki kiełków rzodkiewki
  • 6-7 rzodkiewek
  • 50-80 gram koziego sera (ewentualnie sera fety)
  • 1/3 -1/2 szklanki świeżych kwiatów brokuła (podzielonych na malutkie kawałki)
  • pół małej dymki
  • dobra oliwa i sok z cytryny do skropienia
  • świeżo mielony kolorowy pieprz 
  • ewentualnie sól, ale uwaga, bo ser kozi jest dość słony

Kapustę siekamy, rozmiar według upodobań, rzodkiewkę kroimy w półkrążki, cebulę w bardzo drobną kosteczkę, a ser, z racji tego, że jest dość słony - w małe kawałki. Na talerzu układamy kapustę, kiełki słonecznika i rzodkiewki, cebulkę, rzodkiewki, brokuł, ser. Doprawiamy mielonym pieprzem (i ewentualnie solą), a tuż przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny (u mnie mniej niż z jednej połówki) i oliwą. Po wymieszaniu sałatki - ser delikatnie oblepia pozostałe składniki, co wzbogaca walory smakowe.


Sałatka bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz