poniedziałek, 4 marca 2013

Suflet bananowy



Puszysty, bananowy, delikatny, aksamitny, odrobinę czekoladowy. Tak pokrótce można opisać ten deser. Zrobienie dobrego, puszystego i wysokiego sufletu to nie lada wyczyn. Moje suflety urosły bardzo wysokie, ale w trakcie "sesji zdjęciowej" sukcesywnie opadały. Pozostały puszyste, jednak już nie tak doniosłe jak były w piekarniku. Do deseru (masy bananowej) dodałam łyżkę cukru pudru i uważam,
że przez to był odrobinę za słodki. W związku z tym w przepisie cukru pudru nie wymieniłam, jeśli lubicie słodkie desery, to możecie nie pomijać tego składnika i dodać go na samym początku do bananów. Przepis zmodyfikowany z Kotlet.Tv oraz Belgia od Kuchni




Składniki (na 5 porcji):
2 duże banany
2 jajka
1 półkopiasta łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
szczypta soli
masło i brązowy cukier do wysmarowania kokilek (może być biały cukier)
gorzka i mleczna czekolada (po 4-5 kostek z każdej czekolady)

Ramekiny wysmarowujemy masłem a następnie dno i ścianki obtaczamy w cukrze. 
Banany zagniatamy widelcem razem z mlekiem, a następnie miksujemy na papkę. Łączymy z mąką kukurydzianą, żółtkami jaj, dalej miksujemy. Czekolady siekamy na drobne kawałeczki i również dodajemy do masy bananowej. Mieszamy. 
W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem soli. Robimy to w czystej misce i czystymi ubijaczkami, bo inaczej nie powstanie nam gęsta i  sztywna piana. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C (u mnie grzałka góra i dół).
Kolejnym krokiem jest połączenie piany i uprzednio przygotowanej masy. Pianę delikatnie przekładamy do masy bananowej i mieszamy (najlepiej trzepaczką) bardzo delikatnie, tak aby nie "zbić" piany..konsystencja ma być puszysta, nie jednolita. Gotową masę, również delikatnie przekładamy do kokilek i wstawiamy prędko do piekarnika na 17-20 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek od piekarnika, bo grozi to opadnięciem sufletów. Czas pieczenia sufletów zależy od Waszego piekarnika, mój mocno grzeje i suflety były gotowe po 18 minutach. 





4 komentarze:

  1. Przyznam się, że nigdy jeszcze nie robiłam i nie jadłam tego cudeńka. Ale wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sufleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale muszą być pyszne! Zapisuję sobie przepis, koniecznie muszę ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń