Chrupiąca sałatka z dodatkiem tuńczyka, której smak zaostrza wyrazisty winegret. Bardzo smakowita, kolorowa, cieszy oko i łączy wiele smaków. Talerz pełen witamin.
Składniki (1 duża porcja):
- sałata lodowa (ok 1/4 - 1/3 główki)
- 1 jajko na twardo
- pół puszki tuńczyka w dużych kawałkach (najlepiej w sosie własnym)
- oliwki zielone lub czarne (ja dałam 10 sztuk)
- mały pomidor
- czerwona cebula (ja dałam 1/4 małej cebuli)
- 1/4 krążka sera camembert
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- pół łyżeczki musztardy wytrawnej typu dijon
- sól, pieprz do smaku
Sałatę rwiemy na kawałki, jajko i ser kroimy na 4-6 części, pomidora na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki, natomiast cebulę wedle upodobań siekamy w kosteczkę lub piórka. Na talerz wykładamy najpierw sałatę, a następnie pozostałe składniki. Polewamy sosem winegret tuż przed serwowaniem, aby sałatka nie straciła na swej "chrupkości".
Składniki na sos umieszczamy w słoiku, zakręcamy dekielkiem i energicznie wstrząsamy, aż składniki całkowicie się połączą, przed wylaniem na sałatkę ponownie potrząsamy.
Sałatka bierze udział w akcji:
dobreeeeeeee
OdpowiedzUsuń