środa, 20 marca 2013

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem


Chrupiąca sałatka z dodatkiem tuńczyka, której smak zaostrza wyrazisty winegret. Bardzo smakowita, kolorowa, cieszy oko i łączy wiele smaków. Talerz pełen witamin.




Składniki (1 duża porcja):
  • sałata lodowa (ok 1/4 - 1/3 główki)
  • 1 jajko na twardo
  • pół puszki tuńczyka w dużych kawałkach (najlepiej w sosie własnym)
  • oliwki zielone lub czarne (ja dałam 10 sztuk)
  • mały pomidor
  • czerwona cebula (ja dałam 1/4 małej cebuli) 
  • 1/4 krążka sera camembert

Sos winegret:
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy wytrawnej typu dijon
  • sól, pieprz do smaku 


Sałatę rwiemy na kawałki, jajko i ser kroimy na 4-6 części, pomidora na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki, natomiast cebulę wedle upodobań siekamy w kosteczkę lub piórka. Na talerz wykładamy najpierw sałatę, a następnie pozostałe składniki. Polewamy sosem winegret tuż przed serwowaniem, aby sałatka nie straciła na swej "chrupkości".

Składniki na sos umieszczamy w słoiku, zakręcamy dekielkiem i energicznie wstrząsamy, aż składniki całkowicie się połączą, przed wylaniem na sałatkę ponownie potrząsamy.





Sałatka bierze udział w akcji:

1 komentarz: