czwartek, 14 marca 2013

Sałatka owocowa z dodatkiem mineoli

- z roule ananas i melonem, w sosie miętowym





Składniki (na 2-3 porcje):
  • 2 mineole (ok.350 gram w skórce)
  • pół melona (ok.600 gr w skórce)
  • 3 truskawki deserowe ( w sezonie świeże)
  • 3 duże cząstki grejpfruta
  • 100 gram Roule Ananas (słodki, świeży ser ze spiralą z ananasa)
  • pół limonki
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty 
  • płaska łyżeczka brązowego cukru


Zacznę od tego, że jakikolwiek sok, który podczas "obróbki" owoców Wam wypłynie, należy wlewać do garnuszka, będzie on nam później potrzebny do zrobienia sosu. Najlepiej jeśli owoce będziecie kroić na specjalnej desce z rowkiem, aby sukcesywnie zbierać sok. 

Mineolę i grejpfruta obieramy ze skórki. Cząstki owoców obieramy z błonek, lub nożem ostrożnie wykrawamy jak największe kawałki, tak aby zachować ich pierwotny kształt. Grejpfruta ewentualnie można podzielić na mniejsze części. Melona drążymy ( tak aby nie naruszyć struktury jego skórki, która posłuży nam potem jako "miseczka" do serwowania sałatki) i kroimy w kostkę, natomiast truskawki w słupki, lub większe kawałki, aby ładnie się prezentowała w całości deseru. Ser również kroimy w większą kostkę.
Uzbierany z owoców sok doprawiamy cukrem, skórką startą z połowy limonki, i sokiem z niecałej połówki limonki. Sprawdźcie jeszcze raz melona, na pewno po pokrojeniu puścił jeszcze więcej soków - dolejcie go do garnuszka z sosem. Zawartość garnuszka podgrzewamy na bardzo małym ogniu, gotujemy, aż znacznie zgęstnieje. Pod sam koniec gotowania dodajemy jeszcze miętę.

Owoce zgrabnie układamy w skórce od melona, dokładając w trakcie ser, tworząc kolorowe warstwy....lub mieszamy wcześniej wszystkie owoce w miseczce z większą częścią sera (wtedy oblepi on nam owoce) i dopiero taki misz-masz umieszczamy w melonie (na wierzch układając resztę sera). Bez względu na sposób podania całość na sam koniec polewamy sosem miętowym.







Sałatka bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz