piątek, 8 marca 2013

Mini tarty z mięsem mielonym i serem camembert



Tarta wytrawna, uwielbiam mielone pod każdą postacią, więc to danie było dla mnie pierwszorzędne. Tarta nie jest w środku zwarta, jak klasyczna tarta, ale mi to odpowiadało, po prostu trzeba ją jeść widelcem, a nie chrupać jak pizzę czy kawałek ciasta. Lubię takie połączenie warzyw z mięsem i chrupiącym
ciastem. Można zajadać z sosem czosnkowym lub majonezem i ketchupem w proporcji 1:1.  Tartaletki biorą udział w "Smaczna, pachnąca i kolorowa Wielkanoc "



Składniki (na 4 porcje):
  • 150 gram mięsa mielonego
  • 4 pieczarki
  • pół cebuli
  • mały kawałek pora (ok. 5 cm.)
  • pół marchewki
  • 1/4 małej cukini (50 gram)
  • 60 gram sera camembert (połowa)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • jajko
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sos TABASCO Original
  • sól, pieprz, sól czosnkowa
  • słodka papryka
  • olej
  • ciasto kruche do tart wytrawnych (tutaj macie dobry przepis)
  • sezam/bułka tarta do posypania 
  • opcjonalnie można podać na cieście francuskim

Wysmarowane masłem foremki wykładamy ciastem kruchym, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 8 minut w 190 st.C.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora, cebulę, pieczarki i cukinię razem ze skórką kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i na delikatnym ogniu podsmażamy mięso, rozdrabniamy na małe kawałeczki. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i podsmażamy kolejne 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową, solą czosnkową, TABASCO Original i papryką. Studzimy. Dodajemy pokrojony drobno camembert i jogurt wymieszany z jajkiem i 3 łyżkami wody. Dobrze łączymy farsz z sosem.
Farsz nakładamy równomiernie do foremek, wierzch posypujemy bułką tartą lub sezamem i zapiekamy kolejne 15-20 minut w 200 st.C. (Jeśli wybraliśmy ciasto francuskie, to gotowy farsz wykładamy na surowe ciasto, i zapiekamy w 210 st.C do zrumienienia ciasta)
Można podawać z sosem czosnkowym lub majonezem i ketchupem w proporcji 1:1.



Tarty biorą udział w akcji:

Kulinarne inspiracje i nagrody

1 komentarz: