piątek, 29 marca 2013

Pasta z makreli




Uwielbiam taką pastę, moja mama zawsze robiła ją z makreli i masła, a ten przepis, a w zasadzie to co pozostało w pamięci (bo przepisu dokładnego nie mam) mam od mamy mojego znajomego. Ciekawa alternatywa dla chleba z serem i szynką,
ja mam dzisiaj na kolację i jutro na śniadanko. Hmm..późno już, ale chyba skoczę po jeszcze jedną na noc, bo mi ta makrela "smaka" narobiła ;)


 Składniki:
  • 1 makrela wędzona (ok. 200 gram)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • pół małej cebulki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka musztardy (u mnie sarebska)
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • opcjonalnie - średni ogórek kiszony (ja nie miałam, więc pominęłam) 




Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości. Żołtka jaj oddzielamy od białek, białka kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie kroimy cebulę i szczypiorek. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki oprócz białek i bardzo dokładnie mieszamy, na sam koniec dodajemy białka (na koniec dlatego, aby pasta ładnie wyglądała) i doprawiamy do smaku.



1 komentarz:

  1. Ja czyli miso dodaję buraka czerwonego na wiezch salatki aby ladnie wyglondala

    OdpowiedzUsuń