wtorek, 19 marca 2013

Schabowy w panierce

z dodatkiem sezamu i płatków owsianych na sałacie

 


Czasami do tradycyjnego dania wystarczy dodać jakiś inny składnik, żeby odświeżyć potrawę i mile zaskoczyć rodzinę. Klasyczny schabowy z dodatkiem ziaren sezamu i płatkami owsianymi nie tylko wygląda apetycznie, ale jest też bardziej chrupiący. Doskonałym i zdrowym dodatkiem będzie sałatka ze szpinaku, pomidorków cherry i tartego sera z dressingiem czosnkowym.






Składniki:
  • 4 plastry schabu na kotlety
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sezam
  • płatki owsiane
  • sól, pieprz, papryka słodka
    olej i łyżka masła do smażenia

Kotlety przygotowujemy tradycyjnie, czyli na początek musimy roztłuc mięso i je przyprawić.
Przygotowujemy trzy głębokie talerze/miski. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego roztrzepane z mlekiem jajko, do trzeciego bułkę tartą, sezam i płatki owsiane - tyle samo z każdego z tych składników (czyli np. po pół szklanki). Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na sam koniec obtaczamy w panierce, lekko dociskając. Smażymy na oleju z łyżką masła z obu stron na rumiano. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz