Bardzo prostu w przygotowaniu sos, choć czasami jest kapryśny i nie wychodzi..ale blender to świetna alternatywa, aby go doprowadzić do posłuszeństwa. Składa się z masła, mąki, mleka i gałki muszkatołowej a także soli i pieprzu, można go modyfikować
wedle uznania i upodobań smakowych. Świetny sos do lasagni, zapiekanek z makaronu i nie tylko, mięs, pizzy, nadziewanego canneloni. Genialnie "wspiera" inne smaki, nie burzy smaku potrawy, to idealna baza do dań. W przygotowaniu, bardzo ważny jest każdy etap, cierpliwość się tutaj przydaje, nie można przeskoczyć z jednego kroku do drugiego, przyspieszyć całego procesu. Tak jak pisałam na początku, jeśli powstaną Wam grudki, pamiętajcie, że możecie użyć miksera i sos znowu będzie gładki, a w razie konieczności dodać odrobinę więcej mleka.
wedle uznania i upodobań smakowych. Świetny sos do lasagni, zapiekanek z makaronu i nie tylko, mięs, pizzy, nadziewanego canneloni. Genialnie "wspiera" inne smaki, nie burzy smaku potrawy, to idealna baza do dań. W przygotowaniu, bardzo ważny jest każdy etap, cierpliwość się tutaj przydaje, nie można przeskoczyć z jednego kroku do drugiego, przyspieszyć całego procesu. Tak jak pisałam na początku, jeśli powstaną Wam grudki, pamiętajcie, że możecie użyć miksera i sos znowu będzie gładki, a w razie konieczności dodać odrobinę więcej mleka.
Składniki (podwójna porcja na np. dużą lasagne):
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W naczyniu o
grubym dnie rozpuszczamy masło i powoli dodajmy mąkę, szybko
rozprowadzając go w tłuszczu trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Zanim mąka się zarumieni dolewamy mleka i ponownie energicznie go mieszamy.
Gotujemy beszamel, aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką
muszkatałową.
Jeśli
powstaną jakieś grudki to spokojnie, albo przelewamy sos przez sitko i
pozbywamy się grudek, albo blendujemy beszamel - i problem z głowy...
Chociaż lepiej jak wyjdzie nam od razu, bo zaoszczędzimy czasu i brudnych
naczyń.
Pyszny!
OdpowiedzUsuń