środa, 6 marca 2013

Pożywna owsianka






Nie ma to jak pożywne śniadanie, kiedyś zajadałam się takimi owsiankami. Wielu z Was, pewnie głównie kobiet, ma też swój przepis na owsiankę, z ulubionymi dodatkami.. Ja dziś proponuję Wam ją z dodatkiem pestek słonecznika, dyni i rodzynek...
oraz truskawek, które nawet prawie smakują, jak truskawki..oby do lata :)



Składniki (na 2 porcje):
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki  płatków owsianych
  • garść rodzynek
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika

Opcjonalnie:
  • miód/cukier do osłodzenia
  • 3-4 truskawki

Płatki owsiane, rodzynki, pestki dyni i słonecznika zalewamy mlekiem. Po 5-10 minutach podgrzewamy na małym ogniu, uważając, aby nie przypalić zawartości garnka. W zależności od tego czy mamy zwykłe płatki owsiane czy błyskawiczne oraz od tego, jak bardzo miękkie chcemy mieć nasiona - gotujemy owsiankę dłużej lub krócej..Ja po niecałych dwóch minutach od zagotowania zdjęłam garnek z ognia. Pod koniec  posmakujcie i dodajcie wedle uznania odpowiednią dla Was ilość miodu bądź cukru. Jeśli mamy truskawki, kroimy je w drobną kosteczkę i łączymy z owsianką.


Owsianka bierze udział w akcji:

7 komentarzy:

  1. Owsianka samo zdrowie! :) A jaka musi być pyszna... Ja czekam tylko na krajowe truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ dawno nie jadłam owsianki, a ta propozycja brzmi super! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. dzień rozpoczęty owsianką to stanowczo dobry dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I pomyśleć, że niektórzy jej nie cierpią.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka micha mi się jutro przyda!

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham takie pyszne owsianki <3

    OdpowiedzUsuń