Nie ma to jak pożywne śniadanie, kiedyś zajadałam się takimi owsiankami. Wielu z Was, pewnie głównie kobiet, ma też swój przepis na owsiankę, z ulubionymi dodatkami.. Ja dziś proponuję Wam ją z dodatkiem pestek słonecznika, dyni i rodzynek...
oraz truskawek, które nawet prawie smakują, jak truskawki..oby do lata :)
oraz truskawek, które nawet prawie smakują, jak truskawki..oby do lata :)
Składniki (na 2 porcje):
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- garść rodzynek
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
Opcjonalnie:
- miód/cukier do osłodzenia
- 3-4 truskawki
Płatki owsiane, rodzynki, pestki dyni i słonecznika zalewamy mlekiem. Po 5-10 minutach podgrzewamy na małym ogniu, uważając, aby nie przypalić zawartości garnka. W zależności od tego czy mamy zwykłe płatki owsiane czy błyskawiczne oraz od tego, jak bardzo miękkie chcemy mieć nasiona - gotujemy owsiankę dłużej lub krócej..Ja po niecałych dwóch minutach od zagotowania zdjęłam garnek z ognia. Pod koniec posmakujcie i dodajcie wedle uznania odpowiednią dla Was ilość miodu bądź cukru. Jeśli mamy truskawki, kroimy je w drobną kosteczkę i łączymy z owsianką.
Owsianka bierze udział w akcji:
Owsianka samo zdrowie! :) A jaka musi być pyszna... Ja czekam tylko na krajowe truskawki :)
OdpowiedzUsuńAleż dawno nie jadłam owsianki, a ta propozycja brzmi super! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńdzień rozpoczęty owsianką to stanowczo dobry dzień:)
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że niektórzy jej nie cierpią.. :)
OdpowiedzUsuńtaka micha mi się jutro przyda!
OdpowiedzUsuńkocham takie pyszne owsianki <3
OdpowiedzUsuńNajlepsze śniadanie !
OdpowiedzUsuń