piątek, 22 lutego 2013

Sos czosnkowy


Do lata jeszcze daleko, ale jak tylko zrobimy pierwszego grilla, to na pewno nie zabraknie sosu czosnkowego. Dzięki jogurtowi (zamiast śmietany), sos jest bardziej delikatny..i mniej kaloryczny, a dodatek ulubionych ziół sprawi, że będzie ciekawiej smakował i wyglądał.

Składniki:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • ulubione zioła, np. oregano, koperek 
  • opcjonalnie : sól czosnkowa
Jogurt z majonezem łączymy razem z posiekanymi ziołami. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników, tak aby powstała jednolita konsystencja. Ilość ziół i czosnku zależy od Waszych upodobań. W trakcie robienia sosu smakujcie go, doprawiajcie wedle uznania. 




2 komentarze:

  1. Domowy sos czosnkowy jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt...chociaż u nas jest jedna taka restauracja, gdzie sos czosnkowy jest równie dobry :)

      Usuń