Niby takie proste, ale założę się, że niektórzy nie wiedzą jak je zrobić. Jest kilka sposobów na ich zrobienie. Jedni ucierają kluseczki w dłoniach - są to wtedy zacierki, a inni przygotowują lejąca masę i wlewają na wrzątek - lane kluski. Ja zacierki lubię dodawać do zup zamiast makaronu, lub wtedy, gdy ugotowałam go za mało, a nie chce mi się czekać, aż ugotuję nową porcję. Moje zacierki są miękkie, delikatne i musza byc dobre, bo proporcje znam od babci.
Składniki na lane kluski (na 2-3 talerze zupy):
- 1 jajko
- 1,5 czubatej łyzki mąki
Wodę na kluseczki podgrzewamy. W między czasie przygotowujemy zacierki, czyli mieszamy jajko z mąka, tak aby powstała jednolita konsystencja, lejącą, nie za rzadka, nie za gęsta. W zależności, jak czubate łyżki mąki dacie, zacierki bedą mniej lub bardziej miękkie. Musicie się tego nauczyć metodą prób i błędów. Jeśli masa wyjdzie Wam za gęsta, śmiało możecie dodać odrobinę wody, a gdy wyjdzie za rzadka - mąki.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i wlewamy powoli, cienkim strumieniem ciasto na gotującą się wodę, robimy swego rodzaju spiralę, od zewnątrz do wewnątrz. Polewamy zacierki wodą, żeby szybciej "zastygły" i znów wlewamy ciasto, powtarzając tę czynności tak długo, aż skończy nam się ciasto. Zagotowujemy i delikatnie solimy.
Składniki na zacierki (na 3 talerze zupy) :
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody
- sól do smaku
..."rzadka"....:-/
OdpowiedzUsuńoczywiście ! :) Dziękuję i już poprawiam :)
Usuń