wtorek, 29 stycznia 2013

Zacierki i lane kluski


Niby takie proste, ale założę się, że niektórzy nie wiedzą jak je zrobić. Jest kilka sposobów na ich zrobienie. Jedni ucierają kluseczki w dłoniach - są to wtedy zacierki, a inni przygotowują lejąca masę i wlewają na wrzątek - lane kluski. Ja zacierki lubię dodawać do zup zamiast makaronu, lub wtedy, gdy ugotowałam go za mało, a nie chce mi się czekać, aż ugotuję nową porcję. Moje zacierki są miękkie, delikatne i musza byc dobre, bo proporcje znam od babci.

Składniki na lane kluski (na 2-3 talerze zupy):
  • 1 jajko
  • 1,5 czubatej łyzki mąki



Wodę na kluseczki podgrzewamy. W między czasie przygotowujemy zacierki, czyli mieszamy jajko z mąka, tak aby powstała jednolita konsystencja, lejącą, nie za rzadka, nie za gęsta. W zależności, jak czubate łyżki mąki dacie, zacierki bedą mniej lub bardziej miękkie. Musicie się tego nauczyć metodą prób i błędów. Jeśli masa wyjdzie Wam za gęsta, śmiało możecie dodać odrobinę wody, a gdy wyjdzie za rzadka - mąki. 
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i wlewamy powoli, cienkim strumieniem ciasto na gotującą się wodę, robimy swego rodzaju spiralę, od zewnątrz do wewnątrz. Polewamy zacierki wodą, żeby szybciej "zastygły" i znów wlewamy ciasto, powtarzając tę czynności tak długo, aż skończy nam się ciasto. Zagotowujemy i delikatnie solimy. 



Składniki na zacierki (na 3 talerze zupy) :
  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki przegotowanej, letniej wody
  • sól do smaku
Makę należy posolić a następnie zalać wodą i zagnieść ciasto, będzie twarde, ale takie ma być. Następnie robimy zacierki, albo kulamy ciasto w wałeczki i odrywamy kawałki, tworząc nierówne kluski, możemy też zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach lub kulać zgrabne kuleczki, albo posiekać nożem. Wybór techniki należy do Was. Gotowe zacierki wrzucamy na wrzątek z odrobiną oleju lub gotujące się mleko. Gotujemy mieszając od czasu do czasu 10-15 minut i gotowe.



2 komentarze: