Jaka szkoda, że nie miałam świeżej bazylii !!! Nie ma to jak proste, szybkie i pożywne śniadanko. Wiadomo, że pomidory i bazylia to genialne zestawienie, a jak do tego dojdzie chrupiący, ciepły tost o smaku czosnkowym, to już lepiej być nie może. Wiem, że być może intensywny zapach czosnku o poranku nie dla każdego jest czymś wskazanym, ale mi to na obecną chwile nie przeszkadza.
Składniki:
- 1 pomidor
- 1/4 małej cebuli
- 2 kromki pieczywa
- ząbek czosnku
- świeża bazylia (ja dałam niestety suszoną)
- masełko
- sól, biały pieprz do smaku
Myjemy pomidora i kroimy w drobną kosteczkę, podobnie robimy z cebulą, a następnie łączymy ze sobą te dwa warzywa, doprawiając solą i pieprzem według uznania.
Pieczywo podpiekamy w tosterze i jeszcze ciepłe nacieramy obranym ząbkiem czosnku i cienką warstwą masła. Układamy na nim listki bazylii (lub posypujemy suszoną bazylią).
Wygląda i brzmi apetycznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńi gdyby jeszcze nie to masło, to nawet dietetyczne ;)
OdpowiedzUsuń