wtorek, 15 stycznia 2013

Sernik rosa



Mój ulubiony sernik. Mama często go robiła w niedzilę, zachwyca podniebienie i oko. Swoja nazwe ma od kropelek, które pojawiają się na wierzchu ciasta po kilku godzinach od upieczenia. Puszysty, delikatny sernik, z kruchym, mało słodkim spodem. Produktów nie jest mało, ale przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ składniki tylko miksujemy bądź zagniatamy i wykładamy na blachę.


Składniki:

Masa serowa:
  • 1 kg. masy twarogowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 duża paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruche ciasto:
  • 250 gram margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa białkowa na wierzch:
  • 3 białka
  • 1/4 szklanki cukru



  Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
   Następnie przygotowujemy masę serową. Na początek ubijamy jajka z cukrem. Pózniej dodajemy twaróg, olej, mleko, budyń i cukier waniliowy i miksujemy wszystko na gładką masę. Wylewamy na kruche ciasto.
   Teraz z podanych składników ubijamy na sztywno masę białkową. Można dodać odrobinę soli, żeby szybciej nam zesztwyniało. Odkładamy ubitą masę na bok.
   Sernik pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku, przez 45-50 minut, do czasu aż bok ciasta będzie odchodzić od foremki. Wówczas wykładamy na wierzch ubite wcześniej biaka z cukrem i pieczemy jeszcze 3-4 minuty, pilnując aby wierzch nam się nie przypalił. Sernik studzimy i czekamy aż pojawią się kropelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz