Na Święta chciałam zrobić jakiś specjalny sernik, coś bardziej wykwintnego, no i znalazłam przepis na ten sernik, podobno jest w czołówce serników. Ma bardzo dużo składników, niejedne zaskakujące, jak słony serek kanapkowy, orzeszki solone, serek mascarpone. Ta ilość składników może przyprawić o ból głowy, ale spokojnie... jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie staranności i sumiennego przeczytania przepisu. Wyszedł przepyszny. Nie należy do serników puszystych, jak na przykład sernik rosa, jest zbity, bardzo sycący, a połączenie sernika, ze słonymi orzeszkami z karmelem oraz ciasteczkowego spodu z dodatkiem masła orzechowego jest po prostu rewelacyjne. Przepis z Kwestia Smaku.
Składniki:
Spód:
• 1 paczka (244 g) ciastek owsianych/zbożowych oblane z jednej strony czekoladą
• 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g, 1/2 słoika)
• 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych
Masa serowa: • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
• 250 g serka mascarpone
• 250 g kremowego słonego serka Twój Smak (lub Philadelphia) • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
• 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
• 5 jajek
• 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
Wierzch: • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
• 125 g serka Kwestia Smaku (opcjonalnie)
• 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja: • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie
Sos toffee: • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 1/4 szklanki brązowego cukru
• 1/4 szklanki płynnego miodu
• 1/4 szklanki masła
Spód:
• 1 paczka (244 g) ciastek owsianych/zbożowych oblane z jednej strony czekoladą
• 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g, 1/2 słoika)
• 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych
Masa serowa: • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
• 250 g serka mascarpone
• 250 g kremowego słonego serka Twój Smak (lub Philadelphia) • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
• 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
• 5 jajek
• 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
Wierzch: • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
• 125 g serka Kwestia Smaku (opcjonalnie)
• 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja: • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie
Sos toffee: • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 1/4 szklanki brązowego cukru
• 1/4 szklanki płynnego miodu
• 1/4 szklanki masła
Wszystkie
składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Zdjąć
obręcz z tortownicy o średnicy 24 cm, na dno położyć papier do pieczenia.
Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w
melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym
i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno
docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 stopni
C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg
razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką
ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach
miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały
czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać
masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym
dodanym jajku. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym
ogniu, ciągle mieszając, następnie trochę studzimy i tak delikatnie podgrzaną
dodajemy do masy serowej. Dodajemy jeszcze wanilię.
Masę wylać
na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez
15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie
zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.
Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serkiem
Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika,
rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika.
Piec przez 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w
zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo
studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić.
Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na
minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie
przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.
Dekoracja: Orzeszki ziemne posiekać nożem
(najlepiej drobniej niż na zdjęciu). Wszystkie składniki sosu toffee umieścić
w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym
ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu
zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić.
Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu
polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.
Sernik bierze udział w akcji:
Sernik bierze udział w akcji:
Bardzo elegancki. :)
OdpowiedzUsuńDługo się go robi, ważny jest każdy etap, ale efekt wart wysiłku :) Pozdrawiam!
Usuń