środa, 16 stycznia 2013

Wspomnienie urlopu nad morzem

     - GOFRY




Co tu dużo będę pisać... Gofry chyba jadł każdy..Te nad morzem są z reguły dobre, ale za to drogie..więc nie ma to jak zrobić sobie wyżerkę samemu w domu, gdzie za dodatki nie trzeba płacic po 1-2 złote. Przepis mojej mamy, uwielbiam ich smak, odpowiednio słodkie, chrupkie, dla mnie nie ma lepszych.

Składniki (na ok 18 sztuk):
  •  70 dkg mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanka wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka masła/oleju


Z białek ubijamy pianę, a mąkę i proszek przesiewamy. Wszystkie składniki oprócz białek łączymy ze sobą, najlepiej miksujemy, na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto gotowe. A jak piec to już chyba wie każdy, wedle uznania mniej lub bardziej spieczone. Podajemy oczywiście z jakimi chcemy dodatkami.

1 komentarz:

  1. Ten kształt gofrów kojarzy mi się z Karwią i "Kaszubskim wafelkiem" gdzie od 20 lat ja zajadam się goframi, ale można ich smakować od 1850 roki:)

    OdpowiedzUsuń