- GOFRY
Co tu dużo będę pisać... Gofry chyba jadł każdy..Te nad morzem są z reguły dobre, ale za to drogie..więc nie ma to jak zrobić sobie wyżerkę samemu w domu, gdzie za dodatki nie trzeba płacic po 1-2 złote. Przepis mojej mamy, uwielbiam ich smak, odpowiednio słodkie, chrupkie, dla mnie nie ma lepszych.
Składniki (na ok 18 sztuk):
- 70 dkg mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jaja
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka masła/oleju
Z białek ubijamy pianę, a mąkę i proszek przesiewamy. Wszystkie składniki oprócz białek łączymy ze sobą, najlepiej miksujemy, na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto gotowe. A jak piec to już chyba wie każdy, wedle uznania mniej lub bardziej spieczone. Podajemy oczywiście z jakimi chcemy dodatkami.
Ten kształt gofrów kojarzy mi się z Karwią i "Kaszubskim wafelkiem" gdzie od 20 lat ja zajadam się goframi, ale można ich smakować od 1850 roki:)
OdpowiedzUsuń