Byliśmy z mężem w naleśnikarni. Zamówił naleśnika z mięsem mielonym, zapiekanym w ceramicznym naczyniu. Podobno przepyszne...ale za mała porcja. Na następny dzień Pan C. poprosił, żebym na kolację zrobiła to samo. i weź tu kobieto odtwórz danie, którego nawet nie smakowałaś. Na dodatek zdaj się na ubogi opis smaku tej potrawy. No ale coż, zakasałam rękawy i znów zaczęłam kolejną inspirację z mielonym :p Podobno wyszło nawet lepsze. Jest to taka lasagne bez beszamelu, gdzie zamiast plastrów makaronu, są naleśniki.
Składniki (na naczynie owalne o wymiarach 28cm x 18cm x 5cm, porcja dla 4 osób - lub dla głodnej żony i baaardzo głodnego męża)
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonej bazylii
Farsz mięsny:
- 400g mięsa mielonego
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w zalewie (lub pomidory z własnej spiżarni)
- 3 małe pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ostry sos TABASCO (ilość kropli wedle uznania)
- 0,5 łyżeczki bazyli (jak lubicie, można 1 łyżeczkę)
- 0,5 łyżeczki oregano (jak lubicie, można 1 łyżeczkę)
- odrobina oliwy do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- parmezan lub cheddar do posypania trzech warstw mięsa lub 6 plasterków sera gouda
Zaczynamy od zrobienia naleśników. Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki. Naleśniki wystarczy tylko delikatnie przesmażyć, ponieważ w piekarniku i tak dojdą do siebie. Ja usmażyłam sześć mniejszych naleśników, o wymiarach takich aby dwa placki zakryły dno formy, a w związku z tym, abym mogła ułożyć trzy warstwy.
Przygotowujemy farsz mięsny. Kroimy cebulę, pomidory (bez skórki) i marchewkę w drobną kosteczkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso mielone i mieszamy w taki sposób, aby powstały malutkie grudki. W między czasie dodajemy marchewkę, a następnie cebulę i czosnek. Na końcu dokładamy pomidory (te świeże i z zalewy, łącznie z zalewą).
Je możemy dodać w całości do farszu i rozdrobnić na patelni tak, aby były wyczuwalne kawałki, a możemy wcześniej zblendować, aby uzyskać konsystencję sosu. Doprawiamy bazylią, oregano, TABASCO i przyprawami.
Farsz mięsny wystarczy tylko lekko podsmażyć, ponieważ, podobnie jak naleśniki - dojdzie w piekarniku.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ( w moim przypadku) 2 naleśniki, tak aby zakryły dno naczynia, następnie 1/3 farszu mięsnego i ser ( ilość i rodzaj wedle uznania, ja użyłam cheddara, ale odrobinę, żeby nie zdominował smaku potrawy). Kolejne dwie warstwy układamy analogicznie. Zapiekamy w 200 stopniach 15-20 minut.
Zapiekanka bierze udział w akcji:
Zapiekanka bierze udział w akcji:
Lubię naleśniki i mielone..dziś zrobię na kolację..mam nadzieję,że wyjdzie pyyyszne :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, ciasto robi się błyskawicznie. Jedyne czym mozna sobie pobródzic ręce, to jabłka ;) Dziewczyna była zadowolona? Smakowało?
UsuńMoże robił dla siebie ;)
UsuńSzukam przepisu na sobotę i ten na razie ma największe szanse realizacji, aczkolwiek chyba zapiekać będę zrolowane naleśniki, a nie warstwami.
Pozdrawiam,
/G
Polecam dodać wyrazistego sera, jak parmezam, cheddar, zapiekanka będzie bardziej intensywna. Życzę smacznego :)
Usuń