czwartek, 31 stycznia 2013

Kawa z czekoladą




Jest pyszne ciasto, ciocia Beatki wpadła z wizytą, więc przydała by się jakaś dobra kawa. Jak do tej pory do kawy dodawałam tylko spienione mleko, ale dziś miałam ochotę na kawę czekoladową. Robi się w niecałe 5 min i szczerze mówiąc warto ten czas poświecić, bo efekt zadowala. W napoju żaden smak nie jest dominujący, czuć i kawę i czekoladę, o to właśnie chodziło...a następnym razem spróbuję z likierem kawowym ;)

Składniki (na 1 szklanką 250ml)
  • płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • kakao do ozdoby
  • ewentualnie brązowy cukier do posłodzenia 



Kawę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Kostkę czekolady rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego mleka lub mikrofalówce (do kubka wkładamy czekoladę, zalewamy odrobiną mleka i wstawiamy na kilkanaście sekund, uważając żeby nie przypalić zawartości) i dodajemy do kawy. Mleko podgrzewamy i spieniamy w kubku z dziubkiem. Przelewamy do kawy, delikatnie przechylając naczynie, tak aby pianę móc na sam koniec przełożyć łyżeczką na wierzch napoju. Posypujemy odrobiną kakao.



Kawa bierze udział w akcji:


10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie..zapraszam do mnie do akcji z kawą..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie bym sie na taka kawusie wprosila :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To spienione mleko to taka wisienka na torcie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuję za miłe słowa, faktycznie kawka była obłędna, wyważony smak, niczego za mało ani za dużo..pianka zrobiona niskim kosztem, a daje efekt :) pozdrawiam i zapraszam na jedną do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na takie szare, smętne popołudnie na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciocia potwierdza... kawa była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ciocia trzymała łyżeczkę, żeby pokazać jaka puszysta była pianka... Dzieki za pomoc ;)

      Usuń