Składniki:
- 500 ml maślanki
- 400 gram mąki
- 2 jaja
- 3 łyżki masła (miękkiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- olej/masło do smażenia
Łączymy suche składniki: Mąkę mieszamy z sodą,
proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Następnie łączymy mokre składniki, czyli maślankę z jajkami i masłem. Teraz miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Dobrze aby ciasto trochę „odpoczęło” najlepiej więc odłożyć je na
godzinę. Po tym czasie smażyć na patelni małe placuszki. Podawać ze świeżymi
owocami, syropem klonowym, sosem owocowym lub cukrem.
Naleśniki biorą udział w akcji:
Naleśniki biorą udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz