- przepis III
Składniki:
- 800 gram mąki pszennej
- 300 gram cukru pudru
- 10 gram sody oczyszczonej
- 200 gram masła roślinnego
- 4 jajka
- 1/3 szklanki miodu (najlepiej naturalnego)
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 3 łyżki kakao
Margarynę, cukier puder i miód ucieramy na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodajemy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .
Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty wielkości kostek domina lub wycinamy dowolne kształty. Pierniczki można piec na drugi dzień – ciasto nie wymaga leżakowania. Pierniczki pieczemy 6 – 8 minut w temperaturze około 200 stopni.
Wystudzone pierniczki dekorujemy czekoladą, lentylkami, posypkami, lukrem z białek i cukru pudru.
Jak pięknie przystrojone, pewnie było żal zjadać :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam się na tą ewentualność ...zrobiłam też pierniki do "jedzenia", oblane lukrem, czekoladą, mniejszą ilością posypki.. A te ładnie udekorowane były jedzone w Sylwestra :)
Usuń