-z bazylią i serem
Nie ma to jak zrobić z czegoś zwykłego, coś zaskakującego. Jak się okazuje nawet parówka da się okiełznać i stać się czymś, co zadowoli moje kubki smakowe. Jeżeli przygotujemy parówki z pomidorkami koktajlowymi, będą one mniej spieczone, niż te bez pomidorków.
Składniki (porcja):
- 2 cienkie parówki wieprzowe dobrej jakości
- plaster sera (lub dwa)
- świeża bazylia
- łyżeczka pikantnego ketchupu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Opcjonalnie:
- 2 pomidorki koktajlowe
Parówki nacinamy wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby do środka nałożyć "farsz". Plaster sera kroimy w bardzo drobną kosteczkę, 5-7 listków bazylii siekamy i łączymy z serem, ketchupem i koncentratem. Farszem nadziewamy parówki. Jeśli nam się one w którymś miejscu przerwą, możemy je "złączyć" wykałaczką, później i tak je wyciągniemy. Jeżeli mamy pomidorki koktajlowe, to kroimy je w plasterki i układamy na wierzchu parówki. Zapiekamy w 200 st.C. przez 12-15 minut.
Świetnie wygląda, jestem maniaczką parówkową, muszę spróbować. Czy dobrze nie widzę pola 'obserwatorzy'? Żałuję! :)
OdpowiedzUsuńParówki były pyszne, a najlepsze te bardziej przypieczone..
UsuńSzukałam już raz tego dodatku "obserwatorzy", jak i sposobu na dodanie przycisku do polubienia na facebooku i niestety nie wiem jak to zrobić..może Ty mi pomożesz? :) Pozdrawiam ;)