czwartek, 31 stycznia 2013

Parówki inaczej

-z bazylią i serem




Nie ma to jak zrobić z czegoś zwykłego, coś zaskakującego. Jak się okazuje nawet parówka da się okiełznać i stać się czymś, co zadowoli moje kubki smakowe. Jeżeli przygotujemy parówki z pomidorkami koktajlowymi, będą one mniej spieczone, niż te bez pomidorków. 


Składniki (porcja):
  • 2 cienkie parówki wieprzowe dobrej jakości
  • plaster sera (lub dwa)
  • świeża bazylia
  • łyżeczka pikantnego ketchupu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

Opcjonalnie:
  • 2 pomidorki koktajlowe 

Parówki nacinamy wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby do środka nałożyć "farsz". Plaster sera kroimy w bardzo drobną kosteczkę, 5-7 listków bazylii siekamy i łączymy z serem, ketchupem i koncentratem. Farszem nadziewamy parówki. Jeśli nam się one w którymś miejscu  przerwą, możemy je "złączyć" wykałaczką, później i tak je wyciągniemy. Jeżeli mamy pomidorki koktajlowe, to kroimy je w plasterki i układamy na wierzchu parówki. Zapiekamy w 200 st.C. przez 12-15 minut.







2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda, jestem maniaczką parówkową, muszę spróbować. Czy dobrze nie widzę pola 'obserwatorzy'? Żałuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parówki były pyszne, a najlepsze te bardziej przypieczone..
      Szukałam już raz tego dodatku "obserwatorzy", jak i sposobu na dodanie przycisku do polubienia na facebooku i niestety nie wiem jak to zrobić..może Ty mi pomożesz? :) Pozdrawiam ;)

      Usuń