niedziela, 23 czerwca 2013

Racuchy na zsiadłym mleku




Pulchne, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Idealne na śniadanie lub obiad. Przepis na placki: "Omlety, placki, racuchy", Biruta Markuza. Polecam również :

Naleśniki z mleczkiem kokosowym 
Naleśniki pełnoziarniste z dżemem rabarbarowym i mascarpone 
Amerykańskie pencakes
Naleśniki z jabłkami





Składniki (niecałe 20 placków 5cm, z jabłkiem wychodzi więcej):
  • 1 jajko
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej 
  • 1 łyżka brązowego cukru (może być biały)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie 1 duże jabłko
Z białka ubijamy z dodatkiem soli sztywną pianę. W osobnym naczyniu miksujemy żółtko z cukrem brązowym, sodą oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, potem wlewamy zsiadłe mleko i kontynuujemy ucieranie. Utartą masę łączymy delikatnie przy pomocy łyżki z białkiem. Jeżeli mamy jabłko, możemy je pokroić na cienkie plasterki i następnie na paseczki i dodać do masy przed połączeniem jej z białkiem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu (można smażyć w głębokim oleju, ale bez niego też wyjdą, trzeba tylko więcej czasu). Przy pomocy łyżki stołowej nakładamy zgrabne placuszki, można je delikatnie spłaszczyć, ale nie trzeba. Smażymy je na złoty kolor, na bardzo małym ogniu. 
Smakują wyśmienicie z oprószone cukrem pudrem lub polane jogurtem naturalnym.




9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te racuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam okazję pierwszy raz spróbować :) Pyszne :)

      Usuń
  2. Nie jadłam takich nigdy, ale muszę spróbować tym bardziej że mam zsiadłe mleko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują podobnie, jak naleśniki robione na maślance :) Puszyste, wilgotne w środku..mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Szkoda, że przepis jest nieścisły. Kiedy dodać mąkę? Dlaczego w przepisie są białka i żółtka, skoro w liście składników jest tylko jedno jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój błąd, dziękuję za zauważenie, już poprawione :D

      Usuń
  4. Przesmacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają, też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

  6. Piękne, mięciutkie niczym poduszeczka, zjadłoby się :))

    OdpowiedzUsuń