Pulchne, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Idealne na śniadanie lub obiad. Przepis na placki: "Omlety, placki, racuchy", Biruta Markuza. Polecam również :
Składniki (niecałe 20 placków 5cm, z jabłkiem wychodzi więcej):
- 1 jajko
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru (może być biały)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie 1 duże jabłko
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu (można smażyć w głębokim oleju, ale bez niego też wyjdą, trzeba tylko więcej czasu). Przy pomocy łyżki stołowej nakładamy zgrabne placuszki, można je delikatnie spłaszczyć, ale nie trzeba. Smażymy je na złoty kolor, na bardzo małym ogniu.
Smakują wyśmienicie z oprószone cukrem pudrem lub polane jogurtem naturalnym.
Bardzo lubię te racuszki :)
OdpowiedzUsuńJa miałam okazję pierwszy raz spróbować :) Pyszne :)
UsuńNie jadłam takich nigdy, ale muszę spróbować tym bardziej że mam zsiadłe mleko.
OdpowiedzUsuńSmakują podobnie, jak naleśniki robione na maślance :) Puszyste, wilgotne w środku..mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu. Pozdrawiam! :)
UsuńSzkoda, że przepis jest nieścisły. Kiedy dodać mąkę? Dlaczego w przepisie są białka i żółtka, skoro w liście składników jest tylko jedno jajko?
OdpowiedzUsuńMój błąd, dziękuję za zauważenie, już poprawione :D
UsuńPrzesmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają, też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPiękne, mięciutkie niczym poduszeczka, zjadłoby się :))