piątek, 7 czerwca 2013

Dżem z rabarbaru


Sezon na rabarbar rozpoczął się jakiś czas temu. Dziś spytałam się siostry, kiedy ostatni raz jadła rabarbar..okazało się, że daaaawno temu..wstyd się przyznać, ale ja też. Pamiętam z dzieciństwa pyszny kompot rabarbarowy, sam rabarbar maczany w cukrze mi nie smakował. Stwierdziłam, że trzeba wskrzesić trochę stare dzieje i polubić nasze rodzime owoce i warzywa, a nie tylko lubować się w tych egzotycznych. 
Dżem ten będzie świetnie smakował do naleśników, świeżej bułki czy jako dodatek do przełożenia ciasta, np. do Skubańca.



Składniki ( na ok. 6 słoiczków 0,25 l)
  • 2 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru

Rabarbar myjemy, cienko obieramy lub pozostawiamy z różową skórką, wtedy będzie miał bardziej czerwony kolor. Kroimy w drobną kosteczkę, umieszczamy w garnku z grubym dnem i zasypujemy cukrem na 2 godziny, aż puści soki. Po tym czasie podgrzewamy nasz rabarbar, a kiedy się zagotuje zmniejszamy pod nim gaz. Gotujemy ok. godziny (można 0,5h - wówczas dżem będzie rzadszy). Gotową i wciąż gorącą miksturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut (dzięki temu będziemy mogli przechowywać je zimą).



Przetwory biorą udział w akcji: 

9 komentarzy:

  1. Chętnie przygarnęłabym kilka słoiczków do mojej spiżarni :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Prosto się go robi, więc póki rabarbar jest jeszcze do kupienia to polecam zrobić :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. I ja się teraz muszę wreszcie zmotywowac do przyrzadzenią dzemu w tym roku:-) pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł,ja co prawda dałam jeszcze mniej cukru ale wyszło mniamniuśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego cukru użyłaś? Zwykłego czy żelującego?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłego cukru, rabarbar kroiłam w nie tak drobną kostkę.

      Usuń
  5. mi wyszedł niestety za rzadki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro wyszedł za rzadki, to pogotuj dłużej (nawet o o gdzinę dłużej), wówczas zgęstnieje :)

      Usuń