Sezon na rabarbar rozpoczął się jakiś czas temu. Dziś spytałam się siostry, kiedy ostatni raz jadła rabarbar..okazało się, że daaaawno temu..wstyd się przyznać, ale ja też. Pamiętam z dzieciństwa pyszny kompot rabarbarowy, sam rabarbar maczany w cukrze mi nie smakował. Stwierdziłam, że trzeba wskrzesić trochę stare dzieje i polubić nasze rodzime owoce i warzywa, a nie tylko lubować się w tych egzotycznych.
Dżem ten będzie świetnie smakował do naleśników, świeżej bułki czy jako dodatek do przełożenia ciasta, np. do Skubańca.
Składniki ( na ok. 6 słoiczków 0,25 l)
- 2 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
Rabarbar myjemy, cienko obieramy lub pozostawiamy z różową skórką, wtedy będzie miał bardziej czerwony kolor. Kroimy w drobną kosteczkę, umieszczamy w garnku z grubym dnem i zasypujemy cukrem na 2 godziny, aż puści soki. Po tym czasie podgrzewamy nasz rabarbar, a kiedy się zagotuje zmniejszamy pod nim gaz. Gotujemy ok. godziny (można 0,5h - wówczas dżem będzie rzadszy). Gotową i wciąż gorącą miksturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut (dzięki temu będziemy mogli przechowywać je zimą).
Przetwory biorą udział w akcji:
Chętnie przygarnęłabym kilka słoiczków do mojej spiżarni :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
:) Prosto się go robi, więc póki rabarbar jest jeszcze do kupienia to polecam zrobić :) Pozdrawiam
UsuńI ja się teraz muszę wreszcie zmotywowac do przyrzadzenią dzemu w tym roku:-) pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji:-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńsuper pomysł,ja co prawda dałam jeszcze mniej cukru ale wyszło mniamniuśnie:)
OdpowiedzUsuńJakiego cukru użyłaś? Zwykłego czy żelującego?:)
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłego cukru, rabarbar kroiłam w nie tak drobną kostkę.
Usuńmi wyszedł niestety za rzadki :(
OdpowiedzUsuńSkoro wyszedł za rzadki, to pogotuj dłużej (nawet o o gdzinę dłużej), wówczas zgęstnieje :)
Usuń