środa, 5 czerwca 2013

Naleśniki pełnoziarniste z dżemem rabarbarowym i mascarpone


W końcu mam przepis na pełnoziarniste naleśniki, które nie są surowe w środku, szybko się smażą, nie są gumiaste,ale chrupiące..pyszne. Z dodatkiem masy rabarbarowej z mascarpone naleśniki stają się smacznym - słodkim podwieczorkiem lub śniadaniem...chociaż u mnie, to jak zwykle obiadek :) Zapraszam do skorzystania z przepisu na dżem z rabarbaru.


Składniki (na 5 naleśników):
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju (lub olej do smarowania patelni, ja wolę ten drugi sposób, bo wtedy naleśniki gładko odchodzą od powierzchni)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki dżemu rabarbarowego
  • 3-4 łyżki serka mascarpone
Dżem z rabarbaru i mascarpone mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę, mleko, jajka,sól, cukier (ewentualnie olej) miksujemy, powstanie bardzo płynna masa. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem przy pomocy pędzelka i wylewamy ciasto. Gotowe naleśniki przekładamy masą rabarbarową i zwijamy.




Akcja rabarbar - IV edycja

5 komentarzy: