Pyszne, zdrowe śniadanko, z jednej strony zwykłe naleśniki, ale z drugiej dodatek mleczka słonecznikowego, płatków owsianych i dżemu rabarbarowego, czyli samych rodzimych składników, sprawia, że stają się wyjątkowe, bo Nasze.
Składniki (na 6 małych naleśników):
- 1 jajko
- pół szklanki mleczka słonecznikowego (potrzeba na niego pół szklanki pestek słonecznika)
- 3 czubate łyżki mąki
- 1-1,5 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżka oleju rzepakowego, plus olej do smażenia
- 1 słodka gruszka
Dodatkowo:
- dżem z rabarbaru
- jogurt naturalny/kwaśna śmietana
Aby przygotować mleczko słonecznikowe należy dzień wcześniej namoczyć pestki w wodzie, w proporcji 1:2, czyli na podana porcję zalewamy szklanką wody. Wcześniej warto słonecznik przepłukać pod bieżącą wodą. Na drugi dzień blendujemy napęczniałe ziarna z wodą i przeciskamy przez gazę, starając się wycisnąć jak najwięcej mleczka, gotowe.
Z jajek, mleka, mąki, cukru, oleju i szczypty soli wyrobić masę naleśnikowa, następnie dodać do niej płatki owsiane i pokrojone w cienkie plasterki, kwadraty gruszkę. Smażyć placki na posmarowanej olejem rzepakowym patelni, do momentu aż ciasto się zezłoci i nie będzie surowe w środku ( w tym celu smażyć na bardzo małym ogniu).
Podawać z łyżką dżemy rabarbarowego jogurtu naturalnego/śmietany.
Oczywiści zamiast gruszek możecie dodać inne owoce, jak jabłka, banany.
...Z płatkami owsianymi są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń