środa, 26 czerwca 2013

Placuszki z mleczka słonecznikowego, z płatkami owsianymi i gruszką

 
Pyszne, zdrowe śniadanko,  z jednej strony  zwykłe naleśniki, ale z drugiej dodatek mleczka słonecznikowego, płatków owsianych i dżemu rabarbarowego, czyli samych rodzimych składników, sprawia, że stają się wyjątkowe, bo Nasze.


Składniki (na 6 małych naleśników):
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleczka słonecznikowego (potrzeba na niego pół szklanki pestek słonecznika)
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1-1,5 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • łyżka oleju rzepakowego, plus olej do smażenia
  • 1 słodka gruszka
Dodatkowo:
  • dżem z rabarbaru
  • jogurt naturalny/kwaśna śmietana

Aby przygotować mleczko słonecznikowe należy dzień wcześniej namoczyć pestki w wodzie, w proporcji 1:2, czyli na podana porcję zalewamy szklanką wody. Wcześniej warto słonecznik przepłukać pod bieżącą wodą. Na drugi dzień blendujemy napęczniałe ziarna z wodą i przeciskamy przez gazę, starając się wycisnąć jak najwięcej mleczka, gotowe.
Z jajek, mleka, mąki, cukru, oleju i szczypty soli wyrobić masę naleśnikowa, następnie dodać do niej płatki owsiane i pokrojone w cienkie plasterki, kwadraty gruszkę. Smażyć placki  na posmarowanej olejem rzepakowym patelni, do momentu aż ciasto się zezłoci i nie będzie surowe w środku ( w tym celu smażyć na bardzo małym ogniu).
Podawać z łyżką dżemy rabarbarowego jogurtu naturalnego/śmietany.
Oczywiści zamiast gruszek możecie dodać inne owoce, jak jabłka, banany.





2 komentarze:

  1. ...Z płatkami owsianymi są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń