sobota, 1 czerwca 2013

Deser lodowy z gorącym musem truskawkowym i pieczonymi bananmi




Jeżeli lubicie słodkie desery, to ten jest dla Was. Jeżeli chcecie zmniejszyć dawkę słodyczy, wystarczy zrezygnować z sosu toffi. Ciepłe owoce świetnie komponują się z mrożonymi lodami, słodko-kwaśne truskawki uzupełniają słodkiego banana, kremowe lody i sos toffi.



Składniki (na 2 porcje):
  • 2 szklanki mrożonych truskawek 
  • 1,5 banana
  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • sos toffi (tutaj przepis)
Mrożone truskawki podgrzewamy w rondelku, a kiedy będą gorące - blendujemy. Banana kroimy w plasterki i podpiekamy na patelni (można podsmażyć na łyżeczce masła z dodatkiem łyżeczki cukru trzcinowego - wówczas kolor będzie ładniejszy). Do pucharków nakładamy ciepły mus truskawkowy, po 2 gałki lodów, na wierzch banany i sos toffi. Dekorujemy listkiem melisy lub mięty.

1 komentarz: