poniedziałek, 10 czerwca 2013

Akcia Kulinarna : Desery z Kremówką

oraz Sernik Czekoladowy

 


Witajcie!

Zapraszam do wzięcia udziału w mojej pierwszej akcji kulinarnej, pod słodką nazwą Desery z Kremówką, którą zorganizowałam przy pomocy portalu Durszlak  TU znajdziecie link do mojej akcji.. Brzmi ona mało dietetycznie, ale założę się, że wielu z Was uwielbia takie desery. Ja do takich osób z pewnością należę. Oto lista kilku deserów, które wypróbowałam i mogę polecić:

Akcja rozpoczyna się 08.06.2013, a kończy 30.06.2013 (Mikser Kulinarny) i 12.07.2013 (Durszlak). Wszystkich chętnych zapraszam do przygotowania deseru, ciasta, sernika z użyciem śmietanki kremówki 30%- 36%. Wpis powinien zawierać przepis i zdjęcie słodkiej potrawy.
Zapraszam na stronę akcji i  do dzielenia się przepisami na pyszne smakołyki i desery.

Desery z Kremówką
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.









Sernik czekoladowy na zimno



Przy okazji akcji kulinarnej proponuję przepis na czekoladowy sernik na zimno, bardzo łatwy w wykonaniu, a jakże efektowny i smaczny.


Składniki (na małą tortownicę 18cm)

Spód:
  • 200 gram ciasteczek zbożowych kakaowych i orzechowo-czekoladowych
  • 100 gram masła

Masa czekoladowa:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 450 gram twarogu naturalnego na sernik (z wiaderka)
  • 125 gram czekolady (u mnie 80g gorzkiej, 45g mlecznej)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru pudru


Ciasteczka umieszczamy w woreczku foliowym i wałkujemy, uderzamy tłuczkiem lub kruszymy dłońmi i widelcem, tak aby pokruszyć je na minimalne kawałeczki, im mniejsze, tym lepsze. Masło roztapiamy w rondelku i łączymy z ciasteczkami. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, a następnie tworzymy spód i boki dla sernika z przygotowanej uprzednio masy ciasteczkowej. Możemy używać dłoni, łyżeczki, co będzie dla nas wygodniejsze. Ważne aby w spodzie nie było dziur. Gotowy spód wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę zalewamy 40-50 ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, na sztywno. Następnie dodajemy do niej twaróg, miksujemy i małym strumieniem (nie przerywając miksowania) wlewamy żelatynę (może być nadal lekko ciepła). 
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja pierwszy raz zaryzykowałam i wstawiłam pokruszoną czekoladę do mikrofalówki na minutę na 700W - i rozpuściła się) i podobnie jak w przypadku żelatyny - wlewamy małym strumieniem do masy, nie przerywając miksowania. Gotową masę czekoladową przekładamy do schłodzonego spodu, robiąc na wierzchu (przy pomocy noża/łyżeczki/wykałaczki) swego rodzaju wybrzuszenia. Schładzamy. Wierzch można posypać tartą białą czekoladą. Serniczek jest dla amatorów słodkich, czekoladowych deserów, na pewno nie w wersji "light" :)

3 komentarze:

  1. Z przyjemnością wzięłam udział w Twojej akcji ;) A serniczek jest po prostu śliczny i na pewno przepyszny. I te urocze fale na wierzchu... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, na pewno spróbuję zrobić :) Myślę, że fajnie by było na wierzch położyć też maliny albo wiśnie :) Owoce przełamią też słodycz czekoladowej masy :)

    OdpowiedzUsuń