poniedziałek, 10 czerwca 2013

Naleśniki z mleczkiem kokosowym

- bananem i czarną porzeczką

  


Genialny pomysł na śniadanie z naleśnikami w roli głównej z lekko egzotycznym  akcentem. Mleko kokosowe (przepis znajdziecie tutaj) nadaje charakterystycznego smaku, a same racuchy jak dla mnie wydają się bardziej delikatne, puszyste. Smak wyśmienity, moja Beatka się zajadała. Poza tym, to dobry pomysł np. dla osób, które nie tolerują mleka krowiego.

Składniki (4 naleśniki):
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka brązowego cukru (może być biały oczywiście)
  • opcjonalnie łyżka prażonych wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • banan
  • konfitura z czarnych porzeczek
  • jogurt naturalny
Z mąki, jajka, mleczka, soli, cukru i wiórków wyrabiamy mikserem ciasto i smażymy placki na rozgrzanej patelni. Banany kroimy w talarki. Gotowe naleśniki przekładamy owocami i polewamy jogurtem naturalnym.

3 komentarze:

  1. Ale pyszny pomysł na naleśniczki, właśnie kupiłam dzisiaj w lidlu mleczko kokosowe, jutro wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń