Przepyszne, wcześniej robiłam ciasto na podobnej zasadzie ale bez dodatku wiórków kokosowych, było również smaczne. Myślę, że to bardzo dobra propozycja na upały, ponieważ ciasto chłodzi się w lodówce i wyśmienicie smakuje z kawą...To był mój imieninowy poczęstunek :) Polecam. Przepis od I Love Bake.
Składniki (na blachę 28x22cm)
- 1,5 paczki słonych krakersów (paczka ok. 180 gram)
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu (lub pół na pół z płatkami migdałowymi)
- 250 g masła (lub margaryny)
W misce miksujemy żółtka, pół szklanki cukru oraz cukier wanilinowy. W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i łączymy z utartymi żółtkami.
2 szklanki mleka i szklankę cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, tak jak byśmy gotowali budyń. Ja na tym etapie zestawiam garnek z ognia, mieszam, potem ponownie stawiam na ogniu i tak kilkakrotnie aby uniknąć grudek. Musicie dokładnie mieszać, masa najszybciej gęstnieje w rogach garnka. Jeżeli powstaną Wam grudki musicie zmiksować/zblendować/przetrzeć przez sitko masę. Sposób drugi uważam za najlepszy.
Budyń musi przestygnąć. Kiedy będzie całkiem zimny dodajemy do niego porcjami masło i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Na sam koniec łączymy z wiórkami kokosowymi.
Blaszkę wykładamy krakersami (ja w miarę potrzeby kroiłam ciastka i uzupełniałam puste miejsca), następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinniśmy uzyskać 3 warstwy. Wierzch rafaello wysypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi (i płatkami migdałowymi) . Ciasto musi się chłodzić kilka godzin w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.
Wyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne ,z kokosem ,idealne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń