sobota, 22 czerwca 2013

Rafaello na krakersach



Przepyszne, wcześniej robiłam ciasto na podobnej zasadzie ale bez dodatku wiórków kokosowych, było również smaczne. Myślę, że to bardzo dobra propozycja na upały, ponieważ ciasto chłodzi się w lodówce i wyśmienicie smakuje z kawą...To był mój imieninowy poczęstunek :) Polecam. Przepis od I Love Bake.

Składniki (na blachę 28x22cm)
  • 1,5 paczki słonych krakersów (paczka ok. 180 gram)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu (lub pół na pół z płatkami migdałowymi)
  • 250 g masła (lub margaryny)


W misce miksujemy żółtka, pół szklanki cukru oraz cukier wanilinowy. W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki i łączymy z utartymi żółtkami.
2 szklanki mleka i szklankę cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną, energicznie mieszamy, tak jak byśmy gotowali budyń. Ja na tym etapie zestawiam garnek z ognia, mieszam, potem ponownie stawiam na ogniu i tak kilkakrotnie aby uniknąć grudek. Musicie dokładnie mieszać, masa najszybciej gęstnieje w rogach garnka. Jeżeli powstaną Wam grudki musicie zmiksować/zblendować/przetrzeć przez sitko masę. Sposób drugi uważam za najlepszy.
Budyń musi przestygnąć. Kiedy będzie całkiem zimny dodajemy do niego porcjami masło i miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Na sam koniec łączymy z wiórkami kokosowymi. 
Blaszkę wykładamy krakersami (ja w miarę potrzeby kroiłam ciastka i uzupełniałam puste miejsca), następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinniśmy uzyskać 3 warstwy. Wierzch rafaello wysypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi (i płatkami migdałowymi) . Ciasto musi się chłodzić kilka godzin w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień. 

4 komentarze: