środa, 16 stycznia 2013

Amerykańskie pencakes



Jak byłam małym dzieckiem, to zawsze fascynowały mnie wielkie, puszyste naleśniki w amerykańskich filmach. Muszę przyznać, że faktycznie są dobre, miękkie, wilgotne w środku i przepyszne. Oczywiście to zasługa maślanki. Na ich zrobienie natchnął mnie "Dzień dobry TVN". Stąd też jest przepis.


Składniki:
  • 500 ml maślanki
  • 400 gram mąki
  • 2 jaja
  • 3 łyżki masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • olej/masło do smażenia
Łączymy suche składniki: Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Następnie łączymy mokre składniki, czyli maślankę z jajkami i masłem. Teraz miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Dobrze aby ciasto trochę „odpoczęło” najlepiej więc odłożyć je na godzinę. Po tym czasie smażyć na patelni małe placuszki. Podawać ze świeżymi owocami, syropem klonowym, sosem owocowym lub cukrem.

Naleśniki biorą udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz