W końcu mam przepis na pełnoziarniste naleśniki, które nie są surowe w środku, szybko się smażą, nie są gumiaste,ale chrupiące..pyszne. Z dodatkiem masy rabarbarowej z mascarpone naleśniki stają się smacznym - słodkim podwieczorkiem lub śniadaniem...chociaż u mnie, to jak zwykle obiadek :) Zapraszam do skorzystania z przepisu na dżem z rabarbaru.
Składniki (na 5 naleśników):
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju (lub olej do smarowania patelni, ja wolę ten drugi sposób, bo wtedy naleśniki gładko odchodzą od powierzchni)
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- 4 łyżki dżemu rabarbarowego
- 3-4 łyżki serka mascarpone
Dżem z rabarbaru i mascarpone mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę, mleko, jajka,sól, cukier (ewentualnie olej) miksujemy, powstanie bardzo płynna masa. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem przy pomocy pędzelka i wylewamy ciasto. Gotowe naleśniki przekładamy masą rabarbarową i zwijamy.
Pysznosci! Dawno nie jadlam nalesnikow.
OdpowiedzUsuńwspaniale podane!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam wypróbować przepis. Pozdrawiam
Usuńtakie zdrowe naleśniki lubię najbardziej !!
OdpowiedzUsuńjakie pyszne smaki!dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)
OdpowiedzUsuń