czwartek, 6 czerwca 2013

Ciasto z owocami




 Lekkie ciasto na spodzie biszkoptowym, z puszystą masą twarogowo-śmiatanową i świeżymi owocami. Ciasto z wyglądu przypomina tartę. Mamy sezon na świeże, soczyste owoce, więc warto sięgnąć po przepisy, które w swym składzie wykorzystują te pyszności.


Składniki (na 10-12 porcji): 

Spód:

Biszkopt (na blachę do tarty 26 cm):
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:

  • 350 gram twarogu naturalnego (z wiaderka)
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 fix śmietanowy
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 2 owoce kiwi
  • 2 morele
  • 3 truskawki
  • 1 gruszka 
Glazura do owoców:
  • dżem brzoskwiniowy
  • lub galaretka smakowa (np. brzoskwiniowa)

Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. w sklepach można dostać gotowe spody z "wgłębieniami", ale polecam mój sposób. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia (masa musi zacząć błyszczeć), może to trwać długo, ale nie należy tego procesu przyspieszać - ważna zasada - róbmy wszystko powoli. Kolejno dodajemy żółtka i dalej ubijamy, aż w masie pojawią się pęcherze powietrza - powinny wyłaniać się z głębi ciasta. Dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po jednej łyżce przesianej mąki. Wszystko mieszamy już delikatnie łyżką, najlepiej w jednym kierunku, unikając zbędnych ruchów, bo wówczas biszkopt opada.
Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manna, wylewamy masę i pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku (u mnie grzałka górna i dolna) przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik, czekamy 10 minut i wyciągamy biszkopt. Kiedy ostygnie pozbywamy się blachy i przy pomocy noża i łyżki wydrążamy 1-1,5 cm wgłębienie na masę śmietanową. Trzeba zrobić to równo, aby po przekrojeniu kawałek ciasta wyglądał estetycznie.
Aby przygotować masę śmietanową ubijamy kremówkę z fixem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Masę wykładamy na spód, wyrównujemy i układamy pocięte w równe plasterki owoce.
Gotowe owoce smarujemy przy pomocy pędzelka :
1) podgrzanym (do momentu uzyskania płynnej konsystencji) i przetartym przez sitko dżemem brzoskwiniowym
2) przestygniętą galaretką smakową rozrobioną w 2/3 zalecanej ilości wody
Gotową tartę przed podaniem schładzamy 2-3 godziny w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz