Lekkie ciasto na spodzie biszkoptowym, z puszystą masą twarogowo-śmiatanową i świeżymi owocami. Ciasto z wyglądu przypomina tartę. Mamy sezon na świeże, soczyste owoce, więc warto sięgnąć po przepisy, które w swym składzie wykorzystują te pyszności.
Składniki (na 10-12 porcji):
Spód:
Biszkopt (na blachę do tarty 26 cm):
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 gram twarogu naturalnego (z wiaderka)
- 200 ml kremówki 30%
- 1 fix śmietanowy
- 16 gram cukru waniliowego
- 2 owoce kiwi
- 2 morele
- 3 truskawki
- 1 gruszka
- dżem brzoskwiniowy
- lub galaretka smakowa (np. brzoskwiniowa)
Zaczynamy
od zrobienia biszkoptu. w sklepach można dostać gotowe spody z
"wgłębieniami", ale polecam mój sposób. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie
dodajemy cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia (masa musi
zacząć błyszczeć), może to trwać długo, ale nie należy tego procesu
przyspieszać - ważna zasada - róbmy wszystko powoli. Kolejno dodajemy
żółtka i dalej ubijamy, aż w masie pojawią się pęcherze powietrza -
powinny wyłaniać się z głębi ciasta. Dodajemy proszek do pieczenia i
stopniowo po jednej łyżce przesianej mąki. Wszystko mieszamy już
delikatnie łyżką, najlepiej w jednym kierunku,
unikając zbędnych ruchów, bo wówczas biszkopt opada.
Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manna, wylewamy masę i pieczemy w
nagrzanym do 180st. C piekarniku (u mnie grzałka górna i dolna) przez
ok. 20-25 minut.
Po
upieczeniu uchylamy piekarnik, czekamy 10 minut i wyciągamy biszkopt.
Kiedy ostygnie pozbywamy się blachy i przy pomocy noża i łyżki wydrążamy
1-1,5 cm wgłębienie na masę śmietanową. Trzeba zrobić to równo, aby po
przekrojeniu kawałek ciasta wyglądał estetycznie.
Aby przygotować masę śmietanową ubijamy kremówkę z fixem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Masę wykładamy na spód, wyrównujemy i układamy pocięte w równe plasterki owoce.
Gotowe owoce smarujemy przy pomocy pędzelka :
1) podgrzanym (do momentu uzyskania płynnej konsystencji) i przetartym przez sitko dżemem brzoskwiniowym
2) przestygniętą galaretką smakową rozrobioną w 2/3 zalecanej ilości wody
Gotową tartę przed podaniem schładzamy 2-3 godziny w lodówce.
Aby przygotować masę śmietanową ubijamy kremówkę z fixem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Masę wykładamy na spód, wyrównujemy i układamy pocięte w równe plasterki owoce.
Gotowe owoce smarujemy przy pomocy pędzelka :
1) podgrzanym (do momentu uzyskania płynnej konsystencji) i przetartym przez sitko dżemem brzoskwiniowym
2) przestygniętą galaretką smakową rozrobioną w 2/3 zalecanej ilości wody
Gotową tartę przed podaniem schładzamy 2-3 godziny w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz