- do rolady, tortu
Delikatny, puszysty krem truskawkowy ( czy też masa truskawkowa) lekko kwaskowaty, nie jest mdły ani za słodki. Idealny na lato, do przełożenia ciasta biszkoptowego, do tortu i rolady. I co ważniejsze robi się go bardzo szybko. dodatek owoców sprawia, że jest on lepszą alternatywą od kremów na bazie masła.
Składniki (do przełożenia biszkoptu o średnicy 22 cm)
- 0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
- 250ml śmietanki kremówki 30%-36%
- 1 galaretka truskawkowa
- cukier do smaku (około 3-4 łyżki)
W szklance wrzątku rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i blendujemy, jeżeli lubimy kawałki owocow w kremie, to nie trzeba miksować ich na całkowitą papkę. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Następnie należy delikatnie wymieszać truskawki i śmietankę z galaretką. Masą będzie dość rzadka, bałam się, że mi nie stężeje, ale po 4 godzinach była gotowa do przełożenia biszkoptu na tort. Jeżeli boicie się, że Wam nie stężeje lub nie macie tyle czasu, zawsze możecie dodać rozpuszczoną w 50 ml wody żelatynę w ilości 2 łyżeczki.
Ja w ogóle sądzę, że tego rodzaju kremy są fajniejsze od tych maślanych :) Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%, przynajmniej po porcji tortu z takim kremem, nie ma się takich wyrzutów :)
Usuń