poniedziałek, 10 czerwca 2013

Makaron z twarogiem i truskawkami



Takie szybkie obiady, to świetny pomysł, kiedy mamy mało czasu, a nie chcemy jeść fast-foodów czy innego świństwa. Poza tym mamy właśnie sezon na truskawki ( w zimę można użyć mrożonych truskawek i zmieszać je z twarogiem) i kto powiedział, że nadają się one tylko do deserów i konfitur? Moja wersja nie jest bardzo słodka, rolę cukru głównie zastępują tutaj truskawki, poza tym wolę czuć poszczególne smaki.


Składniki (na 2 osoby):
  • 125 twarogu półtłustego (lub chudego w wersji light)
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18% (lub jogurt naturalny w wersji light)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 15 truskawek
  • 2 porcje domowego makaronu (klik) lub innego, waszego ulubionego
Twarożek rozdrabniamy przy pomocy widelca. Dodajemy śmietanę (jogurt), cukier i mieszamy. Truskawki kroimy w słupki/kostkę. Na ciepły makaron wykładamy połowę twarożku i truskawek. W razie potrzeby możecie dosłodzić twarożek, ja wole wersję mniej słodką.


Pomysł na obiad bierze udział w akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz