środa, 16 stycznia 2013

Naleśniki z jabłkami




Składniki (na ok 20 małych naleśników):
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki wody (może być gazowana, żeby ciasto było pulchniejsze)
  • odrobina soli lub/i cukru
  • 3 jabłka (słodkie, np. malinówki)
  • odrobina oleju, aby nie dodawać go na patelnię

Składniki (bez jabłek) miksujemy, aż do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Jabłka myjemy, obieramy, dwa z nich ścieramy na grubej tarce, a trzecie kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta. Smażymy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Najlepiej nakładać mniejsze placki, żeby ciasto na zewnątrz się nie spaliło a wewnątrz nie było surowe.



Naleśniki biorą udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz