wtorek, 2 lipca 2013

Pasta jajeczna z łososiem i kaparami


 Nie ma to jak śniadanie, świeże, chrupiące pieczywo (najlepiej takie upieczone przez nas samych) i pasta jajeczna. Lubię takie poranki, do tego kawa zbożowa i mąż u boku. Na to ostatnie będę jeszcze musiała poczekać kilka dni :)
Składniki:
  • 7 jajek
  • 75 g wędzonego łososia pokrojonego w drobną kostkę
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 mała, młoda cebulka
  • łyżka kaparów (mogą być dwie - jeśli lubicie)
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól/pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy na połówki, żółtka przekładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy łososia pokrojonego w kosteczkę oraz drobno posiekaną cebulkę, kapary i koperek. Na sam koniec delikatnie dokładamy białko pokrojone w kosteczkę (ja lubię, kiedy w paście jajecznej widać, co jest w jej składzie). Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 




2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam pasty jajecznej, a bardzo lubię. A takiej wersji jeszcze nie próbowałam, a wydaje się ciekawa, a w zasadzie to smakowita:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, jeżeli lubisz kapary, to z pewnością będzie Ci smakowało :)

      Usuń