poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Leniwe ze szpinakiem


Lubię leniwe kluski, nie tylko za szybkość ich wykonania, ale też prostotę i smak. Co prawda w tym przepisie jest więcej pracy niż przy tradycyjnych leniwych kluskach, ale jest to zupełnie inna propozycja, godna uwagi i wypróbowania. Mogą stanowić cały posiłek, ale też warto je wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, z kaczki.




Składniki (3 porcje):
  • 100 gram szpinaku mrożonego
  • 250-300 gram ugotowanych ziemniaków
  • 150 gram twarogu półtłustego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • sól


Cebulę, czosnek, rozmrożony szpinak, ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mielenia. Łączymy z mąką i jajem. Ciasto powinno być gładkie i dobrze wyrobione, to nic jeśli się troszkę klei, nie dodawajcie na siłę więcej mąki, bo kluski wyjdą za twarde. Z masy formujemy wałki i przy pomocy noża tniemy zgrabne kluski. Przy tej czynności musicie pamiętać, że w trakcie gotowania kluski zwiększą swoją objętość, więc weźcie na to poprawkę.
Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej - kilka minut, mniej więcej 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.



4 komentarze:

  1. Leniwe uwielbiam, a ze szpinakiem nigdy nie robiłam...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie kluseczki :) no i jak jeszcze przemycone jest dodatkowo coś dobrego i zdrowego to już w ogóle czad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To przemycanie szczególnie przyda się, jak dzieci są niechętne..moja córcia kluseczki zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię wszystko co ze szpinakiem, świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń