piątek, 12 kwietnia 2013

Zebra sernikowa o smaku ananasowym




Puszysty jak pianka, delikatnie ananasowy, świetnie komponuje się ze spodem z ciasteczek, delikatnie słonawym. Orzeźwiająca propozycja, choć nie wolna od kalorii. Dla wszystkich tych, którzy lubią smak ananasa i serniki na zimno.



Składniki (na tortownicę 18 cm, na tortownicę 26 cm - 1,5 porcji)

Spód z ciasteczek:
  • 220 gram ciasteczek Digestive
  • 100 gram masła
Masa serowa:
  • 350 gram twarogu z wiaderka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%-36%
  • 300 gram ananasa z puszki
  • 100 gram cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • żółty barwnik (u mnie w proszku) 



Ciasteczka kruszymy, najlepiej wsadzić je do woreczka foliowego i przejechać wałkiem do ciasta. Masło roztopić w rondelku i połączyć z pokruszonymi herbatnikami. Blachę wyłożyć folią aluminiową a następnie uformować spód i boki do sernika. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku i mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, w drugiej misce zmiksować twaróg z cukrem i następnie połączyć ze śmietaną. Ananasa zblendować na papkę i dodać do masy serowej. Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy barwnik. Przelewamy je do przygotowanej wcześniej formy, lejąc masy na zmianę, starając się aby każda następna masa była wlana w środek masy wylanej wcześniej, i tak do zużycia całej masy. Chłodzimy w lodówce minimum 3h.



8 komentarzy:

  1. Jaki żółciutki:) jest świetny, chciałabym spróbować choć mały kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to zasługa barwnika :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli smakuje tak wybornie jak się prezentuje to chętnie skuszę sie na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu wspaniale, taki słoneczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorki słoneczne z racji wiosennej pogody :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam i jest bardzo smaczny, puszysty i co fajne nie jest za slodki. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń