Puszysty jak pianka, delikatnie ananasowy, świetnie komponuje się ze spodem z ciasteczek, delikatnie słonawym. Orzeźwiająca propozycja, choć nie wolna od kalorii. Dla wszystkich tych, którzy lubią smak ananasa i serniki na zimno.
Składniki (na tortownicę 18 cm, na tortownicę 26 cm - 1,5 porcji)
Spód z ciasteczek:
- 220 gram ciasteczek Digestive
- 100 gram masła
- 350 gram twarogu z wiaderka
- 300 ml śmietanki kremówki 30%-36%
- 300 gram ananasa z puszki
- 100 gram cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- żółty barwnik (u mnie w proszku)
Ciasteczka kruszymy, najlepiej wsadzić je do woreczka foliowego i przejechać wałkiem do ciasta. Masło roztopić w rondelku i połączyć z pokruszonymi herbatnikami. Blachę wyłożyć folią aluminiową a następnie uformować spód i boki do sernika. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku i mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, w drugiej misce zmiksować twaróg z cukrem i następnie połączyć ze śmietaną. Ananasa zblendować na papkę i dodać do masy serowej. Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy barwnik. Przelewamy je do przygotowanej wcześniej formy, lejąc masy na zmianę, starając się aby każda następna masa była wlana w środek masy wylanej wcześniej, i tak do zużycia całej masy. Chłodzimy w lodówce minimum 3h.
Jaki żółciutki:) jest świetny, chciałabym spróbować choć mały kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńJakie fajne kolorki !! super :)
OdpowiedzUsuńto zasługa barwnika :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak wybornie jak się prezentuje to chętnie skuszę sie na kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu wspaniale, taki słoneczny :)
OdpowiedzUsuńkolorki słoneczne z racji wiosennej pogody :)
OdpowiedzUsuńZrobilam i jest bardzo smaczny, puszysty i co fajne nie jest za slodki. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakował :)
Usuń