Uwielbiam takie proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne sałatki. Samo zdrowie na talerzu, a poranek tak rozpoczęty, dodaje energi na resztę dnia. Sałatka jest chrupiąca, sycąca, szczególnie jeśli zjemy do niej kromkę pieczywa pełnoziarnistego, a dodatek własnoręcznie robionej oliwy czosnkowo-bazyliowej to "kropka nad i".
Składniki (jedna porcja):
- szklanka roszponki
- 3 rzodkiewki
- 4 pomidorki koktajlowe
- 30 gram dowolnego, intensywnego w smaku sera
- ogórek ( objętościowo tyle ile 3 rzodkiewki)
- sól, pieprz
- oliwa czosnkowo - bazyliowy jako dressing
Roszponkę myjemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, ogórek na grube plastry i również w ćwiartki, pomidorki przekrajamy wzdłuż. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Na talerzu rozkładamy liście sałaty i pozostałe warzywa. Wierzch posypujemy serem, przyprawamy i skrapiamy dość intensywnie oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz