Składniki (15-20 małych pulpecików):
- 100 gram mięsa z podudzia kurczaka
- 200 gram mięsa z podudzia indyka
- 70 gram czerstwego chleba (około 3 duże kromki)
- mleko do namoczenia chleba
- 2 średnie cebule
- białko z 1 jajka
- bułka tarta
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka
- olej/oliwa do smażenia
Chleb moczymy w mleku,a kiedy zrobi się wilgotne wyciskamy z jego nadmiaru. Mięso przepuszczamy przez maszynkę razem z chlebem i jedną cebulą. Do składników dodajemy białko i wyrabiamy, dodając stopniowo bułkę tartą w ilości takiej, aby związała mięso - ja wolę, kiedy bułki tartej jest mniej, wtedy klopsiki nie są za bardzo zbite i suche.Doprawiamy do smaku i formujemy malutkie klopsiki.
Na patelni z odrobiną oleju/oliwy podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie bardzo delikatnie - pulpeciki. Dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować, aby uzyskać bardziej aksamitny sos - ja jednak wolę czuć kawałki pomidorów) i dusimy kilkanaście minut. Pod sam koniec doprawiamy sos i dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Mmm, lubię takie dania.;)
OdpowiedzUsuń