Soczysta, chrupiąca cukinia, aromatyczne nadzienie, pożywne mięsko, zdrowe warzywa... Lubię faszerowane warzywa, oprócz tego przepisu możecie znaleźć jeszcze faszerowaną paprykę oraz cukinię wegetariańską.
Składniki (na 3 porcje):
- 2 średnie cukinie (po ok.350 gram każda)
- 300 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 2 małe cebule lub jedna duża
- 3 ząbki czosnku
- szklanka suszonych grzybów (można dodać pieczarki, ale ich dodać więcej, ponieważ w trakcie smażenia zmniejszą swoja objętość, w przeciwieństwie do grzybów suszonych)
- tarty parmezan (lub inny ser do posypanie wierzchu)
- puszka pomidorów krojonych
- jajko
- sól, pieprz, suszone oregano, papryka ostra
Grzyby zalewamy
wrzątkiem, a kiedy się namoczą (ok 3h-4h) - kroimy w większą kostkę.
Cukinie przepoławiamy, z trzech części wydrążamy miękki środek z
pestkami, a całą jedną połówkę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy na
średnim ogniu z odrobiną oliwy, siekając je łopatką, żeby powstały małe kawałeczki. Cebulę
siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, czekamy aż cebulka się zeszkli. Następnie
dodajemy cukinię, grzyby, pomidory bez zalewy, koncentrat pomidorowy
i dusimy chwilę, ok.5-7 minut. Doprawiamy do smaku. Farsz delikatnie
przestudzamy i łączymy z jajkiem (szybko mieszamy, żeby nie powstała nam
jajecznica). Wydrążone cukinie delikatnie opruszamy solą , wypełniamy
po brzegi nadzieniem a na wierzch posypujemy tartym parmezan lub inny ser. Formę
wykładamy folią aluminiową, układamy na niej przygotowane cukinie i
zapiekamy w 160 st.C przez 50-60 minut.
Pycha. Robiłam taką zeszłego lata. :)
OdpowiedzUsuń