wtorek, 9 kwietnia 2013

Cukinia faszerowana mięsem mielonym



Soczysta, chrupiąca cukinia, aromatyczne nadzienie, pożywne mięsko, zdrowe warzywa... Lubię faszerowane warzywa, oprócz tego przepisu możecie znaleźć jeszcze faszerowaną paprykę oraz cukinię wegetariańską.



Składniki (na 3 porcje):
  • 2 średnie cukinie (po ok.350 gram każda)
  • 300 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka suszonych grzybów (można dodać pieczarki, ale ich dodać więcej, ponieważ w trakcie smażenia zmniejszą swoja objętość, w przeciwieństwie do grzybów suszonych)
  • tarty parmezan (lub inny ser do posypanie wierzchu)
  • puszka pomidorów krojonych
  • jajko
  • sól, pieprz, suszone oregano, papryka ostra


Grzyby zalewamy wrzątkiem, a kiedy się namoczą (ok 3h-4h) - kroimy w większą kostkę. Cukinie przepoławiamy, z trzech części wydrążamy miękki środek z pestkami, a całą jedną połówkę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy na średnim ogniu z odrobiną oliwy, siekając je łopatką, żeby powstały małe kawałeczki. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, czekamy aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy cukinię, grzyby, pomidory bez zalewy, koncentrat pomidorowy i dusimy chwilę, ok.5-7 minut. Doprawiamy do smaku. Farsz delikatnie przestudzamy i łączymy z jajkiem (szybko mieszamy, żeby nie powstała nam jajecznica).  Wydrążone cukinie delikatnie opruszamy solą , wypełniamy po brzegi nadzieniem a na wierzch posypujemy tartym parmezan lub inny ser.  Formę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej przygotowane cukinie i zapiekamy w 160 st.C przez 50-60 minut.






1 komentarz: