środa, 20 marca 2013

Leniwe kluski



Szybki, leniwy obiad. Kluseczki są pulchne, miękkie, najlepsze podsmażane, z brązowym cukrem i cynamonem ( dla tych co nie są na diecie).



Składniki (na 1dużą porcję):
  • 250 gram twarogu
  • 1 małe jajko
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. pół szklanki mąki
  • opcjonalnie cukier (brązowy), cynamon, bułka tarta, olej do smażenia

Ser mielimy, najlepiej dwukrotnie, a jeśli bardzo nam się spieszy i nie mamy czasu myć potem maszynki, to twaróg ugniatamy widelcem. Łączymy z pozostałymi składnikami i ugniatamy. Ciasto ma być miękkie, delikatne, elastyczne, także mąkę dawkujmy porcjami, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na prostokąty, lub tworzymy inne cudne wzorki, można nawet ciasto rozwałkować i powykrawać ciekawe kształty foremkami do ciastek (w wersji dla dzieci). W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju (jak na pierogi) i kluski wrzucamy na kilka minut na wrzątek. Uważamy, żeby kluski nie przykleiły się do dna, w tym celu delikatnie poruszamy je łyżką. Po ugotowaniu serwujemy od razu do zjedzenia lub uprzednio podsmażamy na minimalnej ilości oleju, posypane bułką tartą , cukrem i cynamonem.





8 komentarzy:

  1. Uwielbiam leniwe. Na pewno wykorzystam pomysł na następne Walentynki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tymi serduszkami - od razu wyglądają apetyczniej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z serduszkami, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za miłe słowa :) :*

    OdpowiedzUsuń
  5. OJ NIE TAKIE LENIWE TE LENIWE :) TROSZKĘ NAPRACOWAĆ SIĘ TRZEBA NAD SERDUSZKAMI. JA KIEDYŚ ROBIŁAM ODMŁODZONE LENIWE Z BAKALIAMI - http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/obiad/leniwe-odmlodzone/

    OdpowiedzUsuń
  6. This post presents clear idea for the new people of blogging, that really how to do blogging and site-building.


    Visit my homepage: Snipr.com

    OdpowiedzUsuń