Przepis na weekendowe ciasto do popołudniowej kawy. Jabłeczniki są najlepsze, pyszne, wilgotne, nie tak tuczące, jak serniki i zawsze są zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Spód ciasta jest kruchy, nadzienie słodko-kwaśne (zależy od jabłek, jakie użyjecie), pianka z bezy puszysta i miękka. To ciasto robi się szybko, przepis nie jest trudny, jedynie w momencie pieczenia trzeba pilnować, aby po upływie określonego czasu dodawać kolejne składniki.
Składniki (na tortownicę 26cm):
Spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 żółtka
- 120 gram margaryny lub masła
- 3 spore łyżki serka waniliowego (lub naturalnego, kwaśną śmietanę)
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- litrowy słoik musu jabłkowego, gotowego lub z przetartych jabłek podsmażonych z cukrem
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- niecałe pół szklanki cukru
- szklanka agrestu z konfitury (można pominąć)
Na stolnicy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą zagniatamy z zimnym masłem, a następnie, dodajemy żółtka i serek waniliowy. Gładką masę formujemy w kulę i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Jabłka łączymy z maką ziemniaczaną, uważając aby równomiernie rozprowadzić skrobię- najlepiej użyjcie miksera.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Formę smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i sprawnie do niej przekładamy, a następnie nakłuwamy je widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszył nam się przez zgromadzone pod spodem powietrze. Spód pieczemy przez 20 min, na środkowej, lub wyższej półce i kiedy starci na "surowości" wyciagamy, wykładamy jabłka i pieczemy kolejne 10 minut.
Teraz ubijamy bialka, pod koniec dodając cukier. Piana powinna być sztywna.
uwielbiam jabłeczniki, piekę jednak rzadko ,bo wnuczka nie za bardzo lubi. ale teraz jest na uczelni ,to sobie pozwolę w/g tego przepisu.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że smakowało :)
UsuńPozdrawiam