Składniki :
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna - rozpuszczona i ostudzona
- skórka starta z 1,5 cytryny
- opcjonalnie kilka kropel aromatu cytrynowego
W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem, najlepiej ok 7-8 minut, aby masa była jak najbardziej jasna i puszysta. Następnie małymi porcjami dodajemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną margarynę w temperaturze pokojowej oraz skórkę startą z cytryny i aromat.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy [na babkę lub keksówkę (35cm x 11cm)] i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 40-50 minut. Ja piekłam babkę 40 minut w 170 stopniach, jednak mój piekarnik "mocno grzeje" . Autorka tego przepisu piekła babkę w keksówce przez 65 minut, więc moja rada jest taka- babki są kapryśne, więc obserwujcie wypiek i wyciągnijcie babkę, kiedy patyczek będzie suchy.
Gotową babkę polukrowałam lukrem na bazie soku z cytryny i posypałam skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz