środa, 24 kwietnia 2013

Zapiekanka serowa z porem, indykiem i ziemniakami


Danie jednogarnkowe, jak to w zapiekankach często bywa, jedyne co musimy zrobić to pokroić składniki, włożyć do formy, zalać sosem i zapiec. Tak jest i w tym przypadku...Przyznam się szczerze, że miał być indyk pieczony w sosie serowym, ale w trakcie robienia obiadu koncepcja się zmieniła. Danie jest
treściwe, wilgotne i soczyste, ziemniaki - co jest dla mnie istotne - upiekły się, ale nie przybrały formy "papki", całość dopełnia serowy smak sosu.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 350 gram piersi z indyka (lub kurczaka)
  • 125 gram sera gouda
  • 60 gram sera cheddar
  • ser do starcia na wierzch zapiekanki
  • 1 szklanka mleka
  • 10 pieczarek
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 80 gram pora (jeden średni kawałek)
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz
  • masło, bułka tarta do formy
 

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. 
Mleko podgrzewamy z gałką muszkatałową, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej ser. Mieszamy do momentu aż ser całkowicie się rozpuści, starajcie się nie zagotować mleka. Jeśli ser Wam się "zważy", możecie go  zblendować i pozbyć się w ten sposób problemu.  Jeśli zależy Wam na czasie, to możemy pominąć krok z podgrzewaniem mleka. 
Indyka kroimy w kawałki i przyprawiamy, ziemniaki i pieczarki kroimy w grubsze talarki, natomiast pora w cieńsze. 
Formę można wcześniej natłuścić i wysypać bułką tartą. Do formy nakładamy wszystkie składniki, czyli indyka, pora, pieczarki, ziemniaki - starając się aby były rozłożone równomiernie. Posypujemy warstwy przyprawami, najlepiej w połowie i na samym wierzchu - i zalewamy sosem serowym (lub - jeśli nie podgrzewaliście mleka - to zalejcie je mlekiem wymieszanym z gałką i starym serem, starając się, aby ser dotarł w głębsze warstwy zapiekanki). Jeśli sos nie przykrył znacznej części zapiekanki, warto dolać bulionu lub wody. Moja rada jest taka, aby na wierzch nie dodawać pieczarek (tylko w środkowej warstwie zapiekanki), bo ściemnieją w trakcie zapiekania i będą nieestetycznie wyglądały. 
Na wierzch zapiekanki zetrzeć ser. Zapiekamy w 190st.C przez 40-45 minut.

Zapiekanka bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz