czwartek, 6 grudnia 2012

Papryka faszerowana

 -mięsem mielonym z ryżem



Tak, wiem...trochę się przypaliła :) Propozycja mielonego / gołąbków..tylko zamiast ziemniaków/kapusty - mamy paprykę. Filozofii tutaj wielkiej nie ma.. Papryka jest soczysta, natomiast farsz aromatyczny. Tutaj akurat zrobiłam mięso bez żadnego "zagęszczacza", przez co farsz był sypki, jeśli ktoś chciałby bardziej zwarte nadzienie, to polecam dodanie jednego jajka. Warto kupować do tego dania małe egzemplarze papryki, a kwestia koloru zależy od indywidualnych preferencji.

Składniki (małe papryki - 3szt, duże- 2szt):
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 100 gram ryżu 
  • jedna mała cebula (ja dodałam pół na pół czerwonej i białej)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona słodka i ostra
  • oliwa
Opcjonalnie:
  • jajko



Gotujemy ryż z dodatkiem soli na sypko (chyba,że wolimy konsystencję papki, to trzymamy go na ogniu dłużej). Papryki myjemy, odcinamy im wierzchy (nie wyrzucamy ich) i usuwamy pestki i białe błonki ze środka. Mięso mielone podsmażamy na oliwie z pokrojoną w kostkę cebulą i startym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Chodzi tylko o delikatne podsmażenie mięsa, upiecze się ono w piekarniku. Następnie łączymy go z ryżem (i ewentualnie jajkiem - jeśli dodajemy jajko,to szybko mieszamy, żeby sięnam nie ścięło, a najlepiej jeśli chwilkę odczekamy, żeby mielone przestygło). Dobrze wyrabiamy masę i napełniamy nią papryki, które potem wstawiamy na 45 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Wierzchy papryk najlepiej nałożyć 10 minut przed końcem pieczenia aby nam nie zczerniały (tak jak mi:) )
Pieczemy ok 45 min w 180st (nakładając wierzchy papryk ok 5-10 min przed końcem pieczenia).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz