Chciałam upiec jakieś ciasto, wykorzystując kaszę mannę. W związku z tym, że zbliża się Wielkanoc zdecydowałam się na babkę. Nie jest to klasyczna babka piaskowa, cytrynowa, więc z chociażby tego faktu, warto jej spróbować. Przepis nie jest skomplikowany, nie wymaga też wielu składników. Trzeba uważać, żeby dobrze ubić ciasto i nie trzymać ciasta za długo w piekarniku, bo zamiast być wilgotna i lekka, wyjdzie zbita i sucha. To bardzo ważne. Przepis zmodyfikowany, ale inspirowany babką Cukrowej wróżki
Składniki (na standardową formę do babki):
- 4 jaja
- 1 szklanka kaszy manny (ja dodałam błyskawiczną, firmy Kupiec)
- 1 i 1/4 szklanka mleka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 16 gram cukru wanilinowego
- szczypta soli
Opcjonalnie :
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- cukier puder na lukier
- garść migdałów/sparzonych rodzynek
Cukier
i jajka roztrzepać, następnie umieścić je na garnku z gotującą się wodą
i nadal ubijać, aż do momentu kiedy masa będzie puszysta i zwiększy
objętość. W tym momencie należy wystudzić zawartość miski, jednak nie
można przerywać ubijania. Następnie małymi porcjami wsypujemy kaszę
mannę i nadal miksujemy.
Do ciasta dodajemy sól (cynamon/migdały/rodzynki), a potem przelewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy czas pieczenia zbliża się do końca zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym. Bierzemy małą chochelkę i mlekiem polewamy babkę. Pieczemy jeszcze tak długo, aż babka wchłonie płyn. Może zająć to od minuty do kilku.
Do ciasta dodajemy sól (cynamon/migdały/rodzynki), a potem przelewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy czas pieczenia zbliża się do końca zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym. Bierzemy małą chochelkę i mlekiem polewamy babkę. Pieczemy jeszcze tak długo, aż babka wchłonie płyn. Może zająć to od minuty do kilku.
Gotową, ostudzoną babkę lukrujemy.
Rada: Jeśli do jakiegokolwiek ciasta dodajemy rodzynki, warto je sparzyć,a po przestudzeniu obtoczyć delikatnie w mące, wówczas będą miękkie, a mąka zapobiegnie opadnięciu bakali na dno ciasta.
Jesli nie wiesz, jak zrobić pyszny lukier, zajrzyj tutaj: Przepis na biały lukier
Rada: Jeśli do jakiegokolwiek ciasta dodajemy rodzynki, warto je sparzyć,a po przestudzeniu obtoczyć delikatnie w mące, wówczas będą miękkie, a mąka zapobiegnie opadnięciu bakali na dno ciasta.
Jesli nie wiesz, jak zrobić pyszny lukier, zajrzyj tutaj: Przepis na biały lukier
Lubię ciasta z kaszką, a takiej babki jeszcze nie widziałam! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis , takiej babki jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie jej zwarta tekstura. Apetyczny pomysl!
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdrowe ciasto już jest moje
OdpowiedzUsuńZapraszam, zapraszam :)
OdpowiedzUsuń